Србија

РАЗРЕШЕНЕ СВЕ ДИЛЕМЕ: Деца у школу под маскама, ево како ће изгледати настава

Једино док седе у школској клупи могу да скину маске

На последњој седници Кризног Штаба донесене је одлука да ће предстојећа школска година почети под маскама. Да би разрешили сваку могућу дилему међу предавачима и ђацима, школа је детаљно образложила „Модел ношења маски“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када ће и ко морати да је носи а коме уопште неће бити потребна, преносимо вам у наставку.

Према редовној настави употреба заштитних маски за наставнике током часа неће бити неопходно уколико су потпуно вакцинисани, односно примили су обе дозе, а да је од друге прошло најмање 14 дана, осим ако не прилазе ђацима на мање од 1,5 м. Ово правило важиће и за оне предаваче који су предходних шест месеци прележали ковид инфекцију.

Међутим, то неће важити за оне који нису примили имунизацију. Наиме, невакцинисани наставници и друго особље запослено у школи, мораће да носе маску током радног времена, увек када се налазе у затвореном простору са другим особама, као и на отвореном уколико није могуће држати растојање од једног метра од других особа.

Осим наставника, сви други запослени у школи биће у обавези да непрекидно одржавају растојање од најмање једног метра од других особа. То ће укључујућивати и ученике, осим ако постоји изузетна потреба ближег контакта, међутим након тога неопходно је извршити дезинфекцију руку.

Свим запосленима у школи се саветује да избегавају боравак у просторијама са више особа, међутим уколико су у питању окупљања неопходна, као што су састанци, обуке и слично. У овом случају састајање је оправдано али уз обавезно ношење маске и држања дистанце уколико је међу њима бар једна невакцинисана особа.

У случају да су у затвореној просторији комплетно сви вакцинисани, ношење маске није потребно.

Маске за ученике обавезне

Ученици ће морати да носе маску од уласка у школу па све до своје клупе. Они ће маску морати да носе и док одговарају као и током било ког разговора. Школарци неће моћи заштиту са лица да скидају ни током кретања по учионици, а обавезно ношење биће и уколико иду до тоалета као и на одмор.

Једино док седе у школској клупи могу да скину маске.

Овим правилом, ученици неће бити условљени о тачно одређеном типу маске, па ће тако моћи да носе хирушку, епидемиолошку или платнену. Оно што је једино битно јесте да је носе на исправан начин – а то значи да покрије нос, уста и браду, и да буде чиста.

С обзиром да за вакцинисане наставнике маска неће бити неопходна, иста могућност остаје и за ученике али под једним условом.

Наиме, уколико би међу ученицимо било више од 70% вакцинисаних у одељењу, онима који су примили имунизацију маске не би биле потребне, док ће они невакцинисани школарци ипак морати да је носе.

Уколико се деси да се у одељењу један ђак разболи, остали ће морати нон-стоп да носе маске на часовима, без скидања, чак и док седе на свом месту у наредних 10 дана

Ношење маски на отвореном неће бити неопходно

Иако ће школарци маске морати да носе током целокупног боравка унутар школе, на отвореном простору неће морати да је носе. Међутим, они ће овом приликом морати да одржавају физичку дистануцу, тако да блиска окупљања у групице по школским двориштима неће бити дозвољена.

Маске за родитеље у школи обавезне

Употреба заштитних маски за родитеље и све друге посетиоце у школским установама биће обавезна, а њима се саветује да своју посету врше само у случају неопходности.

Извор: Блиц/srbijadanas.com