Регион

„У албански пројекaт улази и јужна Србија“

Директор Центра за регионализам Александар Попов изјавио је да тренутна дешавања у региону представљају забрињавајући и опасан тренд.

Он је истакао да има разлога за забринутост и Србије, али и Европске уније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Попов је навео да за смиривање ситуације неће бити довољна само упозорења европских званичника, већ се мора нешто конкретно предузети да би се тај тренд зауставио.

Попов је за Тањуг истакао да се нада да ће ЕУ наћи снаге да се позабави регионом и да, како је рекао, на неки начин ствари врати у нормалу, те да о томе сведочи и акруелна турнеја по региону шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини.

– Надамо се да ће се таквим деловањем, али и конкретним деловањем према земљама региона, успети у томе да се ствари колико-толико примире и да не изазову нешто што не би било добро ни за регион, ни за Европу – рекао је Попов.

Он је цитирао недавну изјаву Јоханеса Хана да „има превише запаљивог и довољна је варница да се нешто деси“.

– Македонија је на ивици грађанског рата, у Босни и Херцеговини констатно имамо нестабилност која је изазвана и недореченим Дејтонским споразумом, у Хрватској имамо јачање историјског ревизионизма, па и у Србији, а поред тога имамо и ситуацију да често избијају варнице на релацији Загреб – Београд и Сарајево – Београд, тако да је, генерално, ситуација веома забрињавајућа – рекао је Попов.

Попов указује да је ово другачија ситуација него деведесетих година прошлог века, када се балканска криза на неки начин одражавала на европски, па и глобални плану, док данас имамо обрнуту ситуацију – да се криза унутар Европске уније и глобална криза одражавају на регион.

Када је реч ономе што се дешава, Попов истиче да у Македонији „први пут имамо један паналбански пројекат и покрет“, који је, оцењује, координисан из Тиране.

Тај пројекат не може да се не тиче Србије, с обзиром на проблем Косова и Метохије, јер се, како је рекао, „аутоматски увлачи у игру много тога што може да поремети доста ствари, јер се у том пројекту помиње и јужна Србија“.

Што се тиче БиХ, Попов каже да је Србија по два основа „умешана“- прво, самом чињеницом да је потписница Дејтонског споразума, а са друге стране је умешана захтевом Бакира Изетбеговића да се изврши ревизија пресуде суда правде у Хагу, што је довело до заоштравања односа на релацији Београд – Сарајево, али и унутар Босне и Херцеговине.

– И то је једано од кризних жаришта које се тиче Србије. Но ја се искрено надам да ће се упркос забављености ЕУ својим унутрашњим проблемима, смоћи снаге да се та ситуација превазиђе – сматра Попов.

Извор: Vestionline, Tanjug