Свет Србија

Бајден и Kлинтонова признали да је Србија најзначајнија у региону,и јако занимљива НАТО-у

Председник скупштинског одбора за KиМ и војнополитички аналитичар Милован Дрецун је изјавио данас да је Србија интересантна НАТО савезу, али да је наша земља успела да одбије покушаје да је сврстају на једну или другу страну.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дрецун је рекао да је Србија дефинисала сопствену позицију и бори се за своје интересе.

Он је казао за ТВ Пинк, коментаришући новинске наслове „НАТО креће у лов на Србију“ после уласка Црне Горе у ту војну организацију, да они нису без основа, али да Србија последњих година води уравнотежену политику која је у складу са променама на међународном плану.

– Најгоре је када останете заробљени у прошлости и не видите шта се дешава око вас, а око нас се ствара полицентричан међународни поредак са више нових полова светске моћи – сматра Дрецун.

Он је додао да се притом не сме заборавити да се налазимо усред територије једног евроатлантског пола моћи који има могућности и да унапреди сарадњу, али и да нам нанесе велику штету ако бисмо били опет проглашени за реметилачки фактор.

– Успели смо да одбијемо покушаје да нас сврстају на једну илиу другу страну и да дефинишемо сопствену позицију и кажемо да нећемо да реметимо ничији интерес, али да ћемо свим силама и партнерствима са више земаља бранити наше интересе. У овој фази је таква наша политика прихваћена. Имамо довољан степен развијености односа са НАТО да можемо да избегнемо овакве сценарије – нагласио је Дрецун.

Он је истакао да је Србија најзначанија земља у региону и да су то признали многи званичници са запада, на пример Џозеф Бајден и Хилари Kлинтон, који су свесни да се без Србије не може ништа озбиљније радити на Балкану.

Дрецун подсећа да је Балкан окружен чланицама НАТО и да је Србија окружена чланицама НАТО или које су у Партнерству за мир.

– НАТО сматра ово својом зоном интереса и жели да има пуну контролу и безбносну и политичку, па и економску над овим простором. Постоје и друге сила – Русија и Kина које овде желе да остваре првенствено економско, енергетско и инфраструктурно присуство и самим тим јачају свој политички утицај. Тако да долази до ситуације у којима често Србију притискају као малу земљу да се определи ли је за ову или ону страну – навео је Дрецун.

 

Извор: Tanjug