Издвајамо Србија

БИЗАРАН ТРЕНД СТИГАО У СРБИЈУ: Ево како преваранти глуме лажне жртве и отимају паре

Због сиромаштва све више људи на паркинзима и у улицама с успореним саобраћајем симулира да су их ударила кола, па уз вику и претњу полицијом узимају новац

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Људи у Србији на све начине се довијају како да добију неки динар, па у томе иду толико далеко да су почели да се бацају под аутомобиле не би ли од уплашених возача, уз вику и кукњаву на лицу места, узели паре да их не би тужили.

Тај бизарни тренд је након, рецимо, Русије и Кине стигао, нажалост, и код нас. Саговорници Курира кажу да су за овакве намештаљке најпогоднији паркинзи и улице где је саобраћај успоренији.

Лупе руком у гепек

– Они гледају кад се неко упаркирава или испаркирава, пошто је тад мала брзина, јер онај ко симулира не жели да буде заиста повређен. Обично иду на дизање тензије, дижу буку како би привукли пажњу и изазвали страх код возача. Онда понуде могућност возачу да им да паре како не би звали полицију – објашњава Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја.

Он каже да починиоци бирају возаче луксузнијих аутомобила јер се воде логиком да ти људи имају новца:
– Возач у том тренутку не размишља да ли је крив или не, већ пристане да да одређену суму из страха. Преваранти често подмећу и децу. Док се неко испаркирава, јако ударе руком у гепек, падну и закукају. Због тога су, између осталог, у појединим земљама обавезне камере у возилима.

Бивши начелник београдске полиције Марко Ницовић каже да је та пракса стигла из Америке и Африке, а да људи то раде најчешће због сиромаштва.

Наивни наседну

– Сиромаштво натера човека на свакакве ствари. Уколико им не пође за руком да одмах од возача изнуде новац, онда то покушавају судским путем. Возачи, да се не би вукли по судовима, пристану на уцену – каже Ницовић.

Из МУП наводе да, уколико се два учесника у незгоди договоре да о догађају не обавесте полицију, или уколико не буде позвана Служба хитне помоћи, не постоји начин да се за њега сазна.

Адвокат Драган Палибрк
ВОЗАЧ ОБАВЕЗНО ДА ЗОВЕ ПОЛИЦИЈУ

Не могу да верујем докле људска беда и неморал иду. Зашто би возач давао новац? Уколико је поступао у складу с прописима и ако види да му се неко намерно бацио под кола, свакако треба да позове полицију. Тај неко ко је намерно изазвао несрећу таквим понашањем може правно да одговара – истиче адвокат Драган Палибрк.

Извор:Курир/Мина Бранковић