Издвајамо Србија

ДАЧИЋ: Вучића нисам подржао због калкулације а нисам ништа ни тражио

БЕОГРАД – Лидер СПС и министар спољних послова Ивица Дачић каже да му је циљ да његова странка има значајнију улогу на политичкој сцени а не да он буде премијер и истиче да са изабраним председником није трговао нити било шта тражио да би га подржао на изборима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Многи мисле да сам подржао (Александра) Вучића због калкулације да бих могао да будем премијер, али то није био предмет разговора. Руководио сам се чињеницом да је Вучић једини који може да добије у првом кругу“, рекао је Дачић“.

Ако од Вучића добије такву понуду разговараће о томе, додаје он. „Ја сам већ био премијер и то ми није приоритетно. Задовољан сам местом које имам, а на Вучићу је да донесе одлуку шта је најбоље“, додао је Дачић.

На питање ко би још могао добро да ради премијерски посао каже: „Тешко је рећи. Вероватно би многи хтели, али питање је колико је могуће да буду део тима. То није лако“.На питање да ли ће на градске изборе СПС изаћи на истој листи са СНС, Дачић каже да треба размотрити све могуцвхности и шта је најбоље за све.

На питање да прокоментарише могућност да се за градоначелника кандидује Драган Ђилас он каже: „Сви су сад актуелни као групе грађана. Ђиласова кандидатура је више питање за бивше досовце или демократе, деле исто бирачко тело. Има милион нових имена и кандидата. Не знам да ли је њему то потребно. Да ли је то његов повратак у ДС или нешто друго….“
Дачић сматра и да ће влада трајати до краја мандата и додаје да ако нема парламентрне кризе не види разлог за ванредне парламентрне изборе.На питање ко, према његовим сазнањима, организује протесте, каже да се не бави тиме.“Ови протести немају ни циљ ни неопходну енергију. Циљ не може да буде незадовољство изборним резултатом. Онима који се баве протестима битно је да нађу начин да изађу из свега, а да не испадне да су потпуно промашили. Ми се не бавимо тим протестима нити их се плашимо“, каже Дачић.

На питање шта држава може да уради поводом претњи Јонуза Муслијуа, Дачић каже да може да га ухапси и потом објашњава зашто то ипак не чини: „Због онога што он говори у свакој земљи би добио позив од тужиоца. Али пошто премијер стално истиче и води рачуна да својим реакцијама не направи додатну штету или од Муслијуа жртву, то је једини разлог зашто се то овде не чини. И то није одраз наше слабости, већ снаге и мудрости да контролишемо ситуацију“, закључио је Дачић.

Извор:Танјуг/Блиц