Занимљивости Издвајамо

НАУЧНИЦИ НЕ МОГУ ДА ОБЈАСНЕ ОВУ МИСТЕРИЈУ: Будистички монах умро 1927, отворили су саркофаг 2002. године а он… (ВИДЕО)

Тело монаха Хамбо Ламе Итигалова није иструлило ни после више од 80 година од смрти! Стручњаци тврде да је јасно да Итигилов није жив јер не може да устане и хода, али наводе да он, одласком на „онај“ свет у стању медитације, није отишао у смрт, већ у друго стање

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Будистички монах Хамбо Лама Итигалов из сибирске републике Бурјатије, представља једну од највећих светских мистерија јер његово тело, иако је умро 1927, ни до дан-данас, није иструлило! Ламини зглобови се савијају, мека ткива се под притиском угибају као код живог човека и његово тело је очувано као да је умро пре 36 сати.

Када је септембра 2002. у месту Хухе-Зурхен отворен дрвени саркофаг са његовим посмртним остацима, у присуству званичника и будистичких свештеника, установљено је да је тело нетакнуто временом и да се налази у истој “лотос” пози у којој је умро медитирајући. Иначе, Итигалов је завештао да се његово тело ексхумира, а то је урађено у три наврата – 1955, 1972. и последњи пут 2002. године. Сва три пута установљено је да на њему нема знакова труљења.

Иначе, Лама Итигилов је још за живота постао легенда, био је вођа будиста источног Сибира од 1911. до 1917. и прославио се као филозоф и лекар, а причало се да, као попут Исуса, може да хода по води. Најзагонетнија је његова смрт 1927. када је Лама окружен ученицима сео у лотос позу и наредио да се његово тело извуче из гроба после одређеног времена, обећавши да ће се вратити жив. Затим је утонуо у дубоку медитацију.

Тело се сада налази у Иволгинском манастиру, код места Улан-Уде, у делу Бурјатије, близу границе са Монголијом и представља праву реликвију. Централна духовна управа Будистичке традиционалне Сангхи Русије донела је тада одлуку да створи све услове за даље очување реликвије.

Лекари објашњавају да је феномен очувања тела после смрти познат у медицини, те да је обично последица балсамовања или деловања одговарајуће средине у којој је тело почивало, али да чим у гробницу доспе кисеоник, ткива почињу да се распадају

– Јасно је да Итигилов није жив јер не може да устане и хода, али одлазећи на “онај” свет у стању медитације он није ушао у смрт, већ у друго стање. Резултати истраживања наводе на претпоставку да је лама себе вештачки увео у стање анабиозе, оно што се дешава са неким живим организмима под стресом. Инфрацрвена спектрофотометрија показала је да беланчевине у његовим ћелијама имају карактеристике живих организама – појаснила је доктор историјских наука Гаљина Јершова.

Погледајте видео:

 

Извор: Телеграф.рс