Издвајамо Србија

ПРВА ИЗЈАВА НОВОГ ПРЕДСЕДНИКА – ВУЧИЋ: Победа чиста као суза, Србија показала у ком смеру жели да иде!

Веома сам поносан на чињеницу да смо добили огромно поверење грађана Србије, и од 3.700.000 изашлих на биралишта наше је око 2.035.000 гласова, рекао је лидер СНС-а Александар Вучић у првом обраћању после објављивања првих резултата избора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Александар Вучић је, на конференцији за медије у седишту Српске напредне странке, рекао да је важно да је „победа чиста као суза, да разлика није мала“.

„Добио сам 12 одсто више гласова, око 430.000 гласова, него сви остали кандидати заједно“, рекао је лидер СНС-а и додао да је нестваран осећај добити толики број гласова у првом кругу.

Према његовим речима, СНС је обрадио 92 одсто узорка и 81 одсто бирачких места.

„Другопласирани је Јанковић са 16,2 одсто, трећепласирани Лука Максимовић са 9,4 одсто. Немамо гласове са КиМ, одакле очекујем више од 75 одсто гласова“, рекао је Вучић.

Новоизабрани председник Србије је нагласио да је веома поносан на чињеницу да је добио огроман број гласова у условима који су, каже, били све само не лаки.

„За нас је ово важан дан и важно је што се показало у ком смеру Србија жели да иде“, напоменуо је Вучић.

Србија је јака, Србија је снажна и биће још јача, рекао је Вучић и поручио да „морамо да верујемо у себе“.

Вучић је захвалио свим грађанима Србије, наводећи да је већински победио и у Новом Пазару, Тутину, Сјеници и у местима где већински живе Мађари.

„Посебно хвала Коцељеви, Дољевцу, Жагубици, свуда је преко 80 одсто гласова за нас. У местима Бласник и Сиге добили смо 95 одсто гласова“, рекао је Вучић.

Рекао је да ће нова влада бити формирана у наредна два месеца.

„Борићу се за сваког човека у Србији, потпуно једнако, бићу оштар критичар Владе кад се уљуљка и кад мисли да је лепо, борићу се за углед Србије у свету“, навео је новоизабрани председник Србије.

Вучић је честитао противкандидатима на резултатима уз оцену да су неки постигли одличне резултате.

Оценио је да је ово био избор за једног човека, а на парламентарним би, верује, добили значајно већу подршку.

Како је рекао, када се на број освојених гласова додају и они који нису против политике коју води, онда се види да је победа чиста као суза и да су грађани показали у огромном броју да су за реформе и њихов наставак, европски пут, пријатељске односе са Кином и Русијом…

Додао је да је посебно срећан што је победио у првом кругу и због странака које су му дале подршку и што није победио демагогијом и популизмом, већ, како каже, напорним радом и својим и својих сарадника и чињенице да су људи разумели колико напора и труда улажу да Србија напредује.

Захвалио је председнику Николићу што је Владу подржао када су били тешки тренуци.

Како је рекао, „за нас је веома важно да наставимо још снажнију борбу против криминала и корупције и да се ојачају наше институције“.

Посебно је истакао да су ово били избори са најмање инцидената у вишестраначју и да су прошли без иједног физичког инцидента.

То значи да напредујемо, подвукао је Вучић.

Одговарајући на питање новинара шта му показује чињеница што је Љубиша Прелетачевић Бели добио толико гласова, Вучић је одговорио да је већ раније говорио о случају Синчић у Хрватској и да су новинари често заљубљени у антисистемске кандидате, иако не носе озбиљну политику.

Рекао је да тај резултат показује да се мора у будућности водити рачуна о онима који се осећају одбачено и лоше, као и да ради још боље.

Вучић је указао да је СНС једна од највећих странака у Европи, не само у ширем региону.

„На Балкану, и то не само Западном, СНС је једна од три највеће странке. Убедљиво смо највећа на Западном Балкану. То је армија људи којима сам бескрајно захвалан, сила људи која је у стању да издржи све нападе“, објаснио је новоизабрани председник.

Упитан за први потез кад му почне мандат, рекао је да планира да ради на дневном нивоу.

„Увек сам се дивио људима који имају велике потезе. Политика се води на конзистентан, одговоран начин, који ће целом систему донети резултате, да плате и пензије буду повећане“, рекао је Вучић.

Истакао је да је за то све потребан мир у региону, због чега ће већ сутра у Мостару имати вечеру са шефом хрватске владе Андрејом Пленковићем, са којим ће разговарати о ситуацији у региону, али и о „Агрокору“.

„Безброј је проблема које морамо да решимо у наредна два месеца. Много тога треба још да се уради. Сада ћу бити председник Владе, али и изабрани председник Србије, када будем ишао у Кину. То ће бити страшно важна посета“, указао је Вучић.

Захвалио је и немачкој канцеларки Ангели Меркел и председнику Русије Владимиру Путину што су разговарали са Србијом и током предизборне кампање, што, како каже, говори да лепо и добро мисле о Србији.

Указао је да је много људи из региона честитало, многи пријатељи из Аустрије – канцелар Кристијан Керн, шеф дипломатије Себастијан Курц.

Честитке је, како је додао, добио и од кинеског амбасадора, који је у том тренутку био у авиону.

 

Извор: РТС