Издвајамо Србија

РУСКА АГЕНЦИЈА ТАС ПОТВРДИЛА: Србија добија С-300, али и још осам мигова 29 и два дивизиона ракета бук!

Русија спремна да нам С-300 испоручи по посебним условима, знатно повољнијим од тржишних, јавља новинска агенција која преноси ставове Кремља… ТАС јавља и да ће Белорусија у 2018. помоћи војску испоруком ‘мигова 29’ и два дивизиона ПВО система ‘бук М2’ са 12 ракетних лансирних рампи

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија и њен председник Владимир Владимирович Путин спремни су да Војсци Србије испоруче моћан ракетни систем С-300 по посебним условима, знатно повољнијим од тржишних! Ово је током васкршњих празника потврдила руска државна новинска агенција Тас!

Ова агенција, која преноси званичне ставове Кремља, јавља и да ће Белорусија и њен лидер Александар Лукашенко у 2018. нашим оружаним снагама испоручити осам најмодернијих „мигова 29“, али и два дивизиона ПВО система „бук М2“ са 12 ракетних лансирних лампи!

Чињенице о С-300

* домет по даљини: 5 до 150 километара
* домет по висини: 10 до 27.000 метара
* брзина кретања циљева: до 1.800 м/с (до 2.800 м/с са навођењем на циљ)
* број ракета које се могу пратити: до 12
* број истовремених циљева: 6
* припрема за гађање/покрет: 5 минута
* број ракета у комплексу: до 48

Тако ће Војска Србија, пише Тас, до краја следеће године располагати најмоћнијим војним арсеналом на Западном Балкану, имаће 14 модернизованих „мигова 29“, по 30 тенкова Т-72 и оклопних возила БРДМ-2, као и два дивизиона „бук М2“!
Ефикасно оружје

Руска агенција подсећа да је премијер Александар Вучић приликом последње посете председнику Путину рекао да је систем С-300 исувише скуп за Србију. Ипак, како наводи Тас, Русија је изразила жељу да помогне кроз конкретне споразуме и у аранжману који не би подразумевао тржишне услове.

„Потпредседник Владе Дмитриј Рогозин изјавио је да ће Русија размотрити техничке детаље српског захтева за куповину оружја и ракетног система С-300. Русија се не меша у безбедности Србије, која има право на високо ефикасно оружје. Једна од главних тема током Вучићеве посете 27. марта ове године била је војнотехничка сарадња и куповина ракетних система“, преноси Тас.

Руски новинари подсећају и да је Москва већ поклонила Србији вредну војну опрему.

Русија је донирала шест ‘мигова 29’, чија се пуна употреба у Војсци Србије очекује ове године. Србија добија и по 30 модернизованих тенкова Т-72 и оклопних возила БРДМ-2… Разговарало се и о системима ‘бук М1’ и ‘бук М2’, као и о ракетном комплексу ‘Тунгуска’. Србији је помоћ обећала и Белорусија: Минск у 2018. Београд снабдева са осам авиона ‘миг 29’ и два дивизиона ракетног комплекса ‘бук’ са 12 лансирних рампи“, преноси Тас, подсећајући да Београд већ има и потписан уговор о набавци девет борбених „ербас“ хеликоптера Х145М.

Дмитриј Песков, Путинов портпарол, потврдио је јуче писање Таса и рекао да се о војнотехничкој сарадњи Србије и Русије разговара на највишем државном нивоу.

– Питање војнотехничке сарадње спада у категорију врло осетљивих питања. Та сарадња се налази на агенди контаката на високом и највишем нивоу – истакао је Песков.
Јачање одбране

И док нико од званичника није јуче хтео да коментарише писање Таса, директор Института за међународну безбедност Орхан Драгаш наглашава да Србија мора да обнови војску.

– То се, пре свега, односи на летачку флоту и озбиљно наоружање и ракетне системе. То је нужно у периоду све озбиљнијих претњи од тероризма, као и у време када комшије звецкају оружјем. Србија је дужна да заштити грађане, али и да пружи неопходну заштиту Србима на Косову, БиХ и Хрватској… – закључује Драгаш.

 

Извор: Информер