Русија Свет Србија

МАРИЈА ЗАХАРОВА, портпаролка руског МСП поручује: АМЕРИКАНЦИ, ЧИК ОТВОРИТЕ БОНДСТИЛ НА КОСОВУ

Марија Захарова (Фото: Јутјуб)

Русија је потпуно спремна да у сваком тренутку прими команданта снага САД у Европи генерала Бена Хоџиса у Руско-српском хуманитарном центру у Нишу. Москва такође очекује да ће америчка страна на узајамној основи позвати руске и српске представнике у своју војну базу Бондстил на Косову…

Без обзира на то што је овај пројекат настао у току реализације Резолуције СБ УН 1244, амерички партнери не горе од жеље да изнесу на видело праве циљеве функционисања своје војне базе у јужној српској покрајини. Питамо се, не крије ли се у томе један од разлога информационе кампање око Руско-српског центра у Нишу?! – навела је Захарова и, поводом оптужби генерала Хоџиса да је хуманитарни центар само „фасада за неке друге ствари“, додала:

– Желела бих да подсетим да је недавно овај центар примио заменика војног аташеа при амбасади САД у Београду, који је имао могућност да се лично упозна са центром и увери се да његова делатност има искључиво хуманитарни карактер. Пошто је званични представник САД не само посетио центар већ је могао и да постави сва питања, да погледа и проучи све на лицу места, нови покушај да се да нови замајац овој шпијунској теми делује благо речено апсурдно.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Експерт Института за славистику Руске академије наука Георгиј Енгелгардт сматра да је Београд у последње четири године направио низ врло озбиљних уступака Приштини, при томе крајње болних за Србе.

– Зато Србија сада има одличну могућност да означи сопствене „црвене линије“, које не смеју бити пређене ни под каквим условима. Београд има такође све основе да захтева од Брисела да врши притисак на косовску страну и да тражи од ње поштовање постигнутих договора као услов за било које друге преговоре у уступке. Може се директно повезати сама могућност даљих корака уз формирање Заједнице српских општина – сматра Георгиј Енгелгардт.

Подсећамо да је раније у ауторском тексту за Информер заменик секретара Државног савета „Јединствене Русије“ Сергеј Железњак поставио питање демилитаризације Балкана и повлачења америчке базе Бондстил са територије Косова.

– Нажалост, НАТО као војни инструмент хегемоније биполарног, а касније и једнополарног света, који је остао као рудимент хладног рата, представља данас главни извор нестабилности и кофнликата на Балкану – изјавио је тада Железњак.

Извор: Informer.rs