Издвајамо Свет

САД И ТРАМП У ПАНИЦИ – РУСИЈА ИМ ДОШЛА НА ВРАТА: Американци открили тајну Путинову базу!

Мистериозни руски комплекс смештен на ивици вулканског кратера у Никарагви изазива забринутост међу америчким обавештајним стручњацима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тајна војна база је смештена на ударној удаљености од САД-а за нуклеарне ракете средњег домета.

Хладни рат између Совјетског Савеза и САД-а се водио широм света док Совјети нису капитулирали пред буржоаским капиталистима и предали се.

Резултат је данашњи свет, где преживели позајмљују од зајмодаваца, користећи своју нерођену децу као залог да инвестирају у глобалну пирамидалну превару.

Новчана превара – која је на крају довела до рађања комунизма и касније сукоба са капитализмом – почела је у време Исуса и тренутно доминира светом.

Преко Волстрита и њихових центара моћи у Европи и САД, Илуминати владају светом.

Или су тако мислили, док Путин није дошао и почео да их суочава са трком за њихов новац.

У Централној Америци, Никарагва је била једно од главних бојних поља, где се капитализам борио против комунизма у име ЦИА-е и КГБ-а.

Нови комплекс грађевина, за које се верује да је руска сателитска станица, смештена је изнад вулканског кратера у Манагви.

Центар, за који се тврди да је сателитска станица, изграђен је у близини Лагуне де Нејапа у Манагви – главном граду централноамеричке нације.

Wасхингтон Пост преноси да је локална самоуправа описала овај комплекс као “једноставно, руска верзија ГПС сателитског система,“ али нису сви уверени да то није нешто много злокобније.

“Јасно је да је било много активности, и сада је мало повећана,“ рекао је за лист амерички званичник и стручњак за Централну Америку.

Други званичници кажу да постоји забринутост да би то могао бити објекат “двоструке намене,“ што значи да би ту могла бити смештена и опрема и радници са способношћу да спроведу електронски надзор над америчким грађанима.

Место на ком се комплекс налази даје, онима који су ту смештени, јасан поглед на америчку амбасаду која се налази на око 16 км у срцу Манагве.

Једна локална жена је говорила о типу људи који раде у ГПС центру.

“Немам појма,“ рекла је она за Тимес, када су је питали о гласинама да је то центар за шпијунажу, пре него што је додала: “Они су Руси, и говоре руски, и носе около руске апаратуре.“

Повећање активности је најновије у растућем низу сличних малих помака од стране Путинове владе у последњих неколико година – укључујући слање војске на Крим, подржавање украјинских сепаратиста, и учешће земље у Сирији и Ираку.

Стручњаци за безбедност, како наводи Тимес, верују да би ово ипак могло бити другачије, јер би то могао бити директан одговор на америчку активност у Источној Европи.

И иако Америка није сасвим узнемирена, она је у стању приправности – и делује у складу са тим. Нови шеф Стејт департмента за континенталне земље је премештен тамо .

Други амерички званичници, извештава Тимес, који су недавно послати у Никарагву говоре руски или имају искуства у бившој Совјетској држави.

САД и Русија имају дугу и компликовану историју са Никарагвом, јер је Совјетски Савез подржавао побуњенике током Хладног рата да свргне диктатора ког је подржавала Америка, Анастазија Сомозу 1979. године.

ЦИА је брзо одговорила тако што је стала иза побуњеника познатих као “контраши“ – који су се борили против Сандиниста који су били пријатељски настројени према Совјетима.

У рату који је уследио, убијено је дестине хиљада људи.

А последњих неколико година је Русија радила у земљи на томе да поново успостави своје упориште, које је у великој мери нестало након што је Совјетски Савез пао.

Путинова влада је донирала све, од пшенице до аутобуса Никарагви – подршка коју су многи обавештајни званичници видели као покушај Руса да имају војно присуство у срцу Централне Америке.

Такође су продали тенкове и другу војну опрему влади Никарагве.

Тимес извештава да стручњаци у земљи верују да је око 250 руског војног особља тренутно смештено тамо.

Хуан Гонзалес је рекао за лист да Америка и друге земље у близини имају право да буду забринуте због онога што Руси раде.

“САД и земље региона треба да буду забринуте, рекао је Гонзалес, који је био заменик помоћника државног секретара за послове западне хемисфере под председником Обамом.

“Никарагва нуди упоришта Русији да прошире своје информације од војне и политичке важности, могућности и мешање у изборе.“

 

Извор: Wебтрибуне.рс