Издвајамо Свет

СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ: Пронађени трагови живота на ПЛАНЕТИ СЛИЧНОЈ ЗЕМЉИ! (ВИДЕО)

Овај дан ће се дуго памтити…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

НАСА је синоћ у 20 сати објавила открића из истраживања Сатурна за која кажу да ће имати утицај на потрагу за животом изван Земље, а целу конференцију могли сте пратити уживо.

– Овде у НАСА-и се дуги низ година фокусирамо на један циљ – пронаћи живот изван Земље. Имамо воду, магнетске заштите. Све то иде нама у корист. Морамо видети да ли изван Земље има живота. И да ли тај живот има исте заштите као и Земља. Овим истраживањем радимо велики корак према одговору на питање да ли има живота ван Земље – започели су стручњаци НАСА-е конференцију.

Летилица Цассини орбитира око Сатурна 13 година и данас објављујемо податке из истраживања. У тим океанима постоје хемијски спојеви који би могли помоћи микробима да развију живот.

Ради се о открићу водоника на Сатурновом месецу Енклеаду, којег је открила летилица Цассини. Тај водоник, по мишљењу НАСА-е, „има све састојке потребне за живот“. Пронађени су трагови амонијака, угљен-диоксида и метана. Водик, сматрају, настаје захваљујући геокемији која се догађа између стена и океана на Енцеладусу.

– Нисмо открили организме, али нам је драго да смо открили елементе који су потребни за њихово стварање. Овај водоник је добар извор за енергију потребан за живот… Требамо воду, а имамо је овде. Требају нам елементи угљеник, сумпор, азот… потребни за стварање станица – наводе у НАСА-и.

Цассини је видео да на мјесецу Сатурна има океана који су оковани ледом, а испод вероватно има текуће воде.

– На нама је да истражимо шта се налази испод леда. На месецу Сатурна постоје гејзири и ледени покрови. Чак и избацивање воде. То нам показује да негде има топле воде која пробија на површину. Могуће је како та вода садржи микробе. Цассини је пронашао трагове воде, амонијака и један посто водоника. Месец Сатурна има стеновити слој, а површина је прекривена ледом. Између њих налази се океан. Приликом загревања стена, океани испаравају и Цассини је забиљежио водоник. Могуће је да тамо постоје микроби. Слична ствар се догађа и у океанима Земље. Помоћу тога можемо упоредити да ли постоји могућност да на Енклеаду постоји живот. Међутим, не можемо открити да ли у тим океанима већ сада заиста постоји живи организам – поручили су из НАСА-е.
Хуббле на Еуропи открио исту ствар – океан и испаравање воде.

– Друго откриће о којем желимо причати јесте оно које је открио телескоп Хуббле. Сазнали смо неке нове ствари о Европи, месецу Јупитера. Откривено је како испод леда такође постоји океан. Европа је величине нашег месеца, а на њој отприлике има воде колико и на Земљи. Открили смо исто таква испаравања као и Сатурновог месеца – наводе у НАСА-и.


Наводе како је откриће на Европи јако занимљиво.

– Хидротермалну енергију тамо смо открили аналогијом. Тамо гдје је настало испаравање, било је најтоплије. Једна могућност је да постоји текућа вода испод ледене површине. Такође, могуће је да је ‘срце’ Европе загрејано. Сва та вода која испарава могла би пасти опет на површину, а можда и отапати лед. Међутим, она би могла бити и радиоактивна јер не постоји атмосфера која ће ту испаравајућу воду заштити од радијације свемира – наводе у НАСА-и.

Цассини ће ускоро завршити своју мисију. Гориво ће се ускоро потрошити и у за који месец би се требао срушити на површину Сатурна.

– Међутим, раде се нове мисије. Шаљу се нови ‘извиђачи’ који ће нам откривати да ли постоје пукотине на Сатурновом месецу Енцеладусу и каква је топлинска слика тог месеца. Сателити ће прикупљати те облаке испаравања како би додатно открили шта се тачно догађа у тим океанима. Тренутно проматрамо нове околине. Постоје околине за које очито постоји могућност да садрже живот. За то изгледа постоје услови, само нам требају докази – навели су у НАСА-и.

Присутност водоника значи да би га микроби, ако постоје тамо, могли комбиновати с угљениковим диоксидом растопљеним у води. Та хемијска реакција позната као метаногенеза је корен живота на Земљи и могла би бити кључна за спознају о пореклу људског живота.

 

Извор: srbijadanas.com / 24сата.хр