Издвајамо Свет

ТРАМП СПРЕМА АТЕНТАТ НА КИМ ЏОНГ УНА: Ово су три сценарија како планира да уништи Северну Кореју

Иако није јасно хоће ли заиста доћи до оружане акције, све упућује да би Трамп, супротно очекивањима његових присталица, могао бити врло ратоборан амерички председник

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон још једном је сугерисао на могућност војне акције против Северне Кореје, додавши да се Кина “слаже да акција мора да се предузме”. Једна од опција којом амерички председник Доналд Трамп располаже како би решио питање опасности коју представља Северна Кореја јесте и атентат на лидера те земље Ким Џонг Уна.

Подсетимо, амерички носач авиона Карл Винсон из класе Нимитз у пратњи ваздухопловног ескадрона, два разарача за лансирање ракета и крстарице за лансирање ракета управо плови према Северној Кореји.

Како наводи портпарол америчког заповедништва на Пацифику Дејв Бенхам, разлог је то што “претња број један у региону остаје Северна Кореја због својег неодговорног, дестабилизирајућег и неопрезног програма ракета, и наставка истраживања како би се обезбедила нуклеарним оружјем”.

Тилерсон: Председник Си Ђинпинг се слаже да акција мора да се предузме

А у данашњем интервјуу за ЦБС Тилерсон је изнео нове информације о састанку америчког и кинеског председника, Доналда Трампа и Си Ђинпинга, одржаном у четвртак – исте вечери кад је америчка морнарица извела тактички напад крстарећим пројектилима на сиријску ваздухопловну базу Шејрат.

Двојица председника “имала су опсежну расправу око опасне ситуације у Северној Кореји” навео је Тилерсон и додао: “Председник Си очигледно разуме, а мислим да се и слаже, да се ситуација интензивирала и досегла одређени ниво претње па да акција мора да се предузме”, преноси Индеx.хр.

– Кинези не верују да постоје праве околности да би се покренула расправа са владом у Пјонгјангу. Надамо се да можемо да радимо са Кинезима како би натерали владу Демократске Народне Републике Кореје да се предомисли. И онда, у том тренутку, можда расправа може бити корисна. Али мислим да постоји слагање о томе колико је ситуација постала опасна. И мислим да је чак и Кина постала свесна да то представља претњу чак и кинеским интересима – оценио је Трампов државни секретар.

Трамп би могао да одобри атентат на Ким Џонг Уна?

Да САД има озбиљне планове о могућој интервенцији против Северне Кореје, известио је и НБЦ у петак. Према њиховом извештају, Трампу је као врховном заповеднику на састанку Већа за националну безбедност понуђено више опција. Једна од њих је поновно постављање нуклеарног наоружања на територији савезничке Јужне Кореје.

Друга је атентат на врховног лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна и остале званичнике режима задужене за програм нуклеарног и балистичког наоружања.

Трећа опција која се разматра је тајна мисија америчких и јужнокорејских специјалних снага које би саботирале или уништиле кључну инфраструктуру у Северној Кореји везану за нуклеарну претњу из те земље. ЦИА би организовала такву акцију у случају да је Трамп одобри.

Северна Кореја је у међувремену оштро осудила амерички тактички напад на Сирију, први у шест година грађанског рата, као “неопростиви чин агресије”.

Иако није јасно хоће ли заиста доћи до оружане акције, све упућује да би Трамп, супротно очекивањима његових присталица, могао бити врло ратоборан амерички председник.

Тој тези иде у прилог и чињеница да је Трамп прошлог петка наредио да се са америчког ратног брода у Медитерану испале ракете на војни аеродром у Сирији у близини Хомса. То је био његов одговор на наводни напад хемијским оружјем који је извео сиријски режим.

Доналд Трамп је познат по томе што је испрва истицао да се неће мешати у сиријски грађански рат, а онда је додао да је овај напад хемијским оружјем променио његово мишљење о председнику Сирије Башару Ал Асаду.

Својим нападом је желео да покаже како “крвопролиће у Сирији мора да се оконча”, али је изазвао потпуно супротну реакцију.

Извор:Телеграф