Србија

ДОКТОР ЈАНКОВИЋ ОТКРИО СВЕ! Детаљно објаснио ко све не сме да се вакцинише, бар засад!

Имунолог др Срђа Јанковић објаснио је ко не сме да прими постојеће вакцине против вируса корона, и зашто су међу њима и деца.

– С обзиром да је ово нова болест и нове вакцине, није било времена да се оне испитају у популацији деце где су врло строге етичке и методолошке норме испитивања и за сада неће бити вакцинације деце поготово што она ређе оболевају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Штитићемо их као и до сада превентивним мерама. Када буде колективни имунитет почео да се ствара, на тај начин ће и деца бити заштићена – рекао је др Јанковић за ТВ Прва.

Како је објаснио, потребно је да се ураде испитивања на одређеној популацији да би могле да се региструју за ту популацију, у овом случају децу.

– Фајзер/Бионтек вакцина пошто није жива вакцина, њене контраиндикције обухватају само преосетљивост на компоненте вакцине и из предострожности се неће давати људима који су склони тежим алергијским реакцијама, а да притом не знамо тачно на који алерген.

Морају бити здрави, свако акутно обољење и погоршање хроничне болести је привремена контраиндикација. То значи да не могу у том тренутку да се вакцинишу, али то не значи да неће моћи кад им се стање погорша. За живе вакцине као што је Спутник В и АстраЗенека важеће контраиндикације су да особе са значајније ослабљеним имунским системом не треба да се вакцинишу – истакао је имунолог.

Иначе, заштита коју вакцина пружа није тренутна јер вакцина треба да покрене наш имунски одговор. Наш организам нас штити, објашњава, а вакцина даје информацију од чега треба да нас штити. Већ седми дан од давања друге дозе требало би да имамо солидну заштиту, а између две дозе постепено се ствара заштита.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/ТВ Прва