Издвајамо Србија

ГОДИШЊИЦА ГЕНОЦИДНОГ УСТАШКОГ БЉЕСКА: Да ли ће неко одговарати за српске жртве?!

Миодраг Линта, председник Савеза Срба из региона, истиче да ни „Бљесак“, као ни друге хрватске војно-полицијске акције, није био легитимна ни легална акција, јер је подручје западне Славоније било под заштитом Уједињених нација

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

БЕОГРАД – Од страдања Срба у западној Славонији током војно-полицијске акције „Бљесак“, коју су спровеле хрватске војне, паравојне и полицијске снаге, прошле су 22 године, а до дана данашњег нико није одговарао за тај ратни злочин!

Операција „Бљесак“ почела је 1. маја 1995. године под вођством Фрање Туђмана, артиљеријским нападима на српске положаје. Око 16.000 припадника хрватских снага напало је мање од 4.000 припадника тадашње Војске Републике Српске Крајине, а становништво је затечено на спавању. За само 36 сати протерано је око 15.000 Срба, а Војска Југославије и Војска Републике Српске нису реаговале нити су се укључивале док је „Бљесак“ трајао.

Егзодус

Саво Штрбац, председник Документационо-информативног центра „Веритас“, истиче да су у тој акцији погинуле и нестале 283 особе, укључујући 114 цивила и 11 милиционара.
– Народ западне Славоније кренуо је у егзодус према Српској. На путу према „мосту спаса“ до реке Саве Србе су сустизале авионске бомбе, „маљутке“ из хеликоптера, топовске гранате и снајперски меци. Рањеници су доклани ножевима или гажени тенковским гусеницама – навео је Штрбац у саопштењу поводом годишњице страдања српског народа у Хрватској.

Оно што највише боли породице жртава, али и читав српски народ јесте чињеница да ни након 22 године од ове злочиначке акције нема политичке воље да се казне налогодавци злочина над српским цивилима и војницима.

Миодраг Линта, председник Савеза Срба из региона, истиче да ни „Бљесак“, као ни друге хрватске војно-полицијске акције, није био легитимна ни легална акција, јер је подручје западне Славоније у то време било под заштитом Уједињених нација.

аштво би требало да покрене истрагу и о акцијама „Откос“ и „Оркан“, које су се десиле 1991. године, а током којих су протерани Срби из већег дела западне Славоније – рекао је за Курир Линта.

Од укупног броја жртава до сада је расветљена судбина 139 лица, док се као нестале воде још 144 особе. До сада су идентификовани посмртни остаци 95 жртава, док остатак чека идентификацију по ДНК методи.
– Кад је реч о особама које се воде као нестале, Хрватска води политику опструкције. Чак и кад се посмртни остаци ексхумирају, њихова идентификација врло дуго траје – истиче Линта.

Шта чекају?
БЕЗ ИСТРАГЕ У ХАГУ

До 1995. године на нападнутом подручју западне Славоније живело је око 80.000 Срба. Већина их је напустила своја огњишта и избегла у Републику Српску и тадашњу Савезну Републику Југославију.
– Данас на том подручју живи тек око 1.500, углавном старијих Срба, док су се остали расули по свету. Све чињенице о „Бљеску“ су познате и хашком тужилаштву, које никад није отворило истрагу о овом злочину, као што ни Савет безбедности никад није Хрватској увео кривичне санкције зато што је извршила агресију на заштићену зону организације којој је и сама припадала – наглашавају у „Веритасу“.

РЕАГОВАЊА

Санда Рашковић Ивић
ТО ЈЕ БИО ПОЧЕТАК АГРЕСИЈЕ

„Бљесак“ је почетак агресије Хрватске на Србе која је кулминирала касније, „Олујом“ . То је у ствари била једна пробна реакција, кад се тестирало како ће на то реаговати Срби у Крајини, али још више како ће реаговати београдска власт. А наша власт знамо како је реаговала – у 25. минуту Дневника се говорило о „Бљеску“.

Војислав Шешељ
ЧИНИЛИ СУ ЗЛОЧИНЕ УЗ ПОМОЋ ЗАПАДА

Хрвати славе своје усташке злочине јер кроз целу своју историју никад неке друге успехе нису ни постигли. Њихови једини историјски успеси су злочини над српским народом. И те злочине су могли да чине само кад су имали непосредну страну помоћ – Аустрије, Немачке или Америке.

 

Извор: Курир