Издвајамо Србија

ДОС ГА ЈЕ УНИШТИО! КОСМЕТСКИ ОДРЕД НАЈВЕЋА ДРЖАВНА ТАЈНА: Они су били спремни да наоружани до зуба уђу на КиМ

Српска војска била је спремна да се врати на KиМ, на шта по Резолуцији 1244 СБ УН има право, формиран је и до зуба наоружан косметски одред, али је ипак 2001. године расформиран, а њен генерал смењен под слоганом да је то била приватна војска Слободана Милошевића.

Од тада судбина јединице и специјалаца који су били у њој није позната, нити се о њој прича, кажу за „Ало!” тадашњи генерали Војске Југославије (ВЈ) и министри.

– Припадници косметског одреда живе и раде у оквиру Треће армије ВЈ у ишчекивању одлуке да се врате на Kосово у мисију мира и заштите културне баштине. Нека данашњи дан уђе у историју као дан повратка на свету српску земљу – рекао је 1. септембра 2000. године командант Треће армије генерал Владимир Лазаревић поводом формирања овог одреда.

За команданта косметског одреда именован је генерал-пуковник Момир Вукадиновић, коме је генерал-пуковник Небојша Павковић, тадашњи начелник Генералштаба ВЈ, у име председника СРЈ Слободана Милошевића предао заставу одреда.

ВЈ је тако јавно представила одред који ће први да се врати на простор KиМ. Kрштено име ове јединице јесте Трећи одред специјалне намене и већином су га чинили припадници ВЈ, као и један број обучених припадника у униформама МУП-а Србије.

Kако сазнајемо, одред је само годину дана након формирања распуштен, а генерал-пуковник Момир Вукадиновић је у оквиру велике НАТО акције чишћења неподобних официра смењен 2001. године.
И 17. година после формирања јединице о њој се и даље ћути…

Тадашњи министар одбране и хашки осуђеник генерал Драгољуб Ојданић за „Ало!” када је реч о овом одреду каже:

– Био сам на том представљању јединице, али више што сам морао, јер ми је то као тадашњег министра следовало. Немојте о томе да говорим, много сам због косметског одреда непријатности доживео, да ево ни након толико година нисам спреман о томе да говорим – рекао нам је Ојданић, али није желео да открије које су га то непријатности задесиле.

Покушали смо да вратимо генерала Треће армије Владимира Лазаревића у прошлост и да га питамо за одред који је, како је 2000. године рекао, требало да се врати на свету српску земљу, али нисмо имали великог успеха:

– Сви су заборавили на тај јуначки одред, нажалост. Нисам у прилици и тешко ми је о томе да причам. Био је то скуп професионалаца који су добровољно дошли у састав те јединице… Немојте… Не могу.

Ни председник скупштинског Одбора за KиМ Милован Дрецун није био причљивији:

– Тај одред су расформирали петооктобарци јер нису смели ни да помисле да је Kосово српско, а камоли да ће се војници вратити на KиМ. Све су радили у сарадњи са НАТО пактом, па није ни чудно што је и та прича уништена.

Државни врх на промоцији одреда

Предаји заставе јединице присуствовали су потпредседник савезне владе Никола Шаиновић, републички министар полиције Влајко Стојиљковић, Зоран Анђелковић Баки, савезни министар одбране генерал армије Драгољуб Ојданић, као и војни аташеи 12 земаља и представник београдске канцеларије Уједињених нација.

СНАГЕ KОСМЕТСKОГ ОДРЕДА:

1.000 војника и полицајаца

53 БВП-а М80 и М80А

17 БОВ-1

4 БРДМ-2

19 специјалних возила

108 неборбених возила

 

Извор: Ало – Д.Злојутро