Издвајамо Србија

КОНАЧНО СУ ДИГЛИ ГЛАС: Српска православна црква лобира да Ана Брнaбић НЕ БУДЕ ПРЕМИЈЕР зато што је геј

Српска православна црква на све начине покушава да спречи могућност да министарка државне управе Ана Брнабић буде изабрана за новог премијера, сазнаје „Блиц“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Именовање новог премијера тема је сваког састанка представника Цркве и српских званичника.

– Црква има озбиљан проблем с тим да председник Владе буде особа која је хомосексуално оријентисана. Зато црквени високодостојници који долазе на састанке са представницима власти сваки пут то јасно кажу – наводи извор „Блица“ из врха власти.

Иако смо покушали да дођемо до одговора на питање да ли је Брнабићева била тема разговора недавног сусрета патријарха Иринеја и актуелног премијера Александра Вучића, одговор нисмо добили.

Министарка државне управе Ана Брнабић је један од кандидата о којима новоизабрани председник Србије и актуелни премијер Александар Вучић размишља као могућем будућем премијеру. Иако је Вучићу важно шта СПЦ и патријарх мисле о националној политици и дешавањима на Косову, на пример, овога пута то сигурно неће бити пресудно када је његова одлука у питању.

– Избор је сужен, Вучић је тога свестан и руководиће се само практичним стварима, тако да пресудна сигурно неће бити реч Цркве – наводи саговорник нашег листа.

Вучић је сам изјавио да је избор за његовог наследника свео на два, три имена, као и да ће јавност о ономе кога буде изабрао обавестити у другој половини маја. Као најозбиљнији кандидати помињу се Ивица Дачић, Ана Брнабић, Никола Селаковић, Душан Вујовић и Милош Вучевић. Иако је било речи да би и министар полиције Небојша Стефановић могао да седне у Вучићеву фотељу, од тога се дефинитивно одустало и он ће наставити да води ресор на чијем је челу.

Како тренутно ствари стоје, највише шанси имају Брнабићева и Дачић.

Вучић ће, међутим, имати проблем да објасни чланству и руководству СНС зашто је на ту позицију поставио нестраначку личност, али можда још већи зашто је коалициони партнер са много мањом подршком у јавности добио најважнију позицију у држави. Ипак, још пре избора се причало да је СПС добио место председника Владе у замену за подршку Вучићевој кандидатури на председничким изборима. Као део истог пакета говорило се и да ће се Бранко Ружић вратити у Владу, као и да ће СПС добити на руковођење још једно велико јавно предузеће.

Душан Вујовић би свакако имао ауторитет, али и неопходно економско знање, међутим, он не показује интересовање и због приватних обавеза вероватно не би прихватио понуду да води Владу. Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, последњи се појавио као потенцијални кандидат. Он је већ помињан као могући премијер војвођанске владе, а иако има Вучићево поверење, као и Брнабићева имао би проблем да наметне ауторитет.

СПЦ воли политику

Није први пут да се Српска православна црква меша у политику. Патријарх Иринеј је усред кампање за председничке изборе примио лидера радикала Војислава Шешеља са хашким осуђеником Момчилом Крајишником. Пре тога, патријарх је на Сајму књига посетио штанд на којем су се продавале Шешељеве књиге и тај сусрет био је веома срдачан. Патријарх је пре неколико месеци примио и посланика Маријана Ристичевића, који је само неколико дана раније грубо увредио посланика ДС за чије болесно дете се прикупљао новац за операцију.

Брнабићева без коментара

У кабинету Ане Брнабић су саслушали наше питање и одговорили да немају коментар. Незванично, наш извор из Министарства државне управе каже да никог не изненађује став Цркве.

 

Извор: Блиц