Издвајамо Србија

СТИГЛА ПОТВРДА: Ако сте узели кредит после маја 2007. можете да ТУЖИТЕ БАНКУ и добићете дебелу ОДШТЕТУ!

Сви који су подигли кредит након маја 2007. имају право да туже банке због провизија које су им незаконито наплаћене, и да траже надокнаду штете, каже председник удружења Ефектива Дејан Гавриловић.
Он је рекао да се очекује да ће се људи одазвати том позиву, а да ће судске пресуде натерати НБС да реагује и спречи наплату која није по закону.Дневни лист Данас објавио је 9. маја текст под насловом „Банке незаконито узеле више од 60 милиона евра од грађана“. У тексту се наводи да банке, противно закону, од клијената наплаћују поједине услуге, као што су на пример „накнада за пуштање кредита у течај“, „обрада кредитног захтева“ или „месечна накнада за праћење кредита“.

Има и оних банака које наводно не наплаћују обраду кредита, али зато наплаћују месечно одржавање. На крају, има банака које наплаћују и једно и друго.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када би грађани, када би у овом тренутку тужили банке, од њих би могли да наплате укупно више од 66 милиона евра и то без затезних камата, пише Данас.

Удружење за заштиту корисника финансијских услуга „Ефектива“ најавило је да ће позвати своје клијенте да поднесу тужбе против банака.

Председник Ефективе Дејан Гавриловић рекао је у да то удружење говори годинама уназад да су те накнаде незаконите. Банка према Закону о облигационим односима не сме да наплаћује ништа осим камате, као цену коштања кредита, истакао је.

„У каматној стопи банка треба да укалкулише све трошкове које има, и кроз каматну стопу да наплати те трошкове, и да заради, то није спорно, али банке раде то што раде“, рекао је Гавриловић и додао да је то због тога што Народна банка Србије толерише такво понашање.

„Уђете у банку, аплицирате за кредит, они вам одобре и наплате провизију, наплате провизију за праћење кредита, хоћете превремено да отплатите – они вам наплате провизију за то, хоћете репрограм, они наплате и то…“, навео је председник Ефективе.

 

Извор: Данас/Н1/Нова економија