Издвајамо Србија

ЉУБОДРАГ САВИЋ: Плате у јавном сектору и пензије прво треба вратити на стари ниво па их тек тада повећавати!

Економиста Љубодраг Савић рекао је да плате у јавном сектору и пензије прво треба вратити на ниво пре смањења па их тек тада повећавати.

Он је коментаришући најаву премијера Александра Вучића да ће плате и пензије „значајно“ бити повећане рекао да не потцењује резултате актуелне владе.

„Поштено би, међутим, било да се примања доведу на ниво са кога су смањене. Све док се не доведу на тај износ то је враћање одузетог“, рекао је Савић који је професор на Економском факултету у Београду. Подсетио је да су плате у јавном сектору и пензије смањене од новембра 2014. године и оценио да је могао да се нађе други начин за уштеде у буџету, а не преко смањења примања грађана.

„Тадашња влада коју је предводио Александар Вучић није се потрудила да надје простор за уштеде у прекобројној бирократији или онима који су запошљавани партијским везама па и немају јасно дефинисано радно место“, рекао је Савић агенцији Бета.

Додао је да су велика рупа у буџету и јавна предузећа која траже спас преко џепова грађана, а да реструктурирање одређених предузећа траје 15 година, уместо да је то завршено и да она која су здрава већ пуне државну касу.

„Да је држава ефикаснија могла је да обезбеди веће приходе у буџету на све те начине, а не а посегне за најједноставнијим решењем – смањењем плата и пензија“, рекао је Савић.
Он је оценио да „ова влада ради боље него претходне, али да и даље има много могућности да се повећа ефикасност, на пример у наплати пореза и доприноса“. „Иако су приходи у буџету нарасли од наплате пореза и доприноса процењује се да је сива економија око 30 одсто бруто домаћег производа (БДП)“, рекао је Савић.

Он је додао да то значи да државна каса због нелегалног пословања годишње губи око десет милијарди евра.

„Треба ставити прст на чело и ослањати се на економске мере“, рекао је Савић.

 

Извор: Н1

loading...
Loading...