Издвајамо Свет

МОГЕРИНИ: После Брегзита ЕУ прима земље Балкана

Федерика Могерини (Фото: Јутјуб)

Београд — ЕУ ће примити нове чланице када Велика Британија напусти тај блок, а то ће највероватније бити земље Балкана, изјавила Федерика Могерини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шефица дипломатије ЕУ је то изјавила за италијански лист Стампа, а Спутњик, који је пренео ту вест, подсећа да би Велика Британија требало да напусти ЕУ до пролећа 2019, као и да су Албанија, Црна Гора, Србија и Македонија сада кандидати за чланство у Унији.

„Сигурна сам да се Европска унија у будућности неће ограничити на 27 чланица, јер ћемо имати нове земље чланице. Мислим да ће то бити земље Балкана с којима разговарамо о чланству. Многи овај процес називају проширењем, али ја преферирам да о томе разговарамо као о реуједињењу Европе“, истакла је Федерика Могерини за италијански лист „Стампа“.

Она је нагласила да је однос између ЕУ и Балкана помогао многим земљама тог региона да превазиђу последице рата који је уследио након распада Југославије.

Додала је да је пред тим земљама дуг и тежак пут који треба да пређу, али и да је сигурна да ће оне наставити да иду тим путем, јер све оне имају заједнићку будућност у оквиру Европске уније.

Шефица дипломатије ЕУ је подсетила да су многи предвиђали да ће референдум у Британији о изласку из ЕУ покренути домино ефекат, али да се то није обистинило, што потврђује победа проевропског кандидата на председничким изборима у Француској.

 

Извор: Б92