Издвајамо Свет

ПРАВА МЕТА СУ СРБИЈА И РУСИЈА: САД хоће да спрече СТВАРАЊЕ ПРАВОСЛАВНЕ ОСОВИНЕ!

Политичка криза и сукоби у Македонији који су безмало довели до распада уперени су против Србије и Русије и њиховог повезивања са Грчком! Скопље је у тој игри само колатерална штета. Вашингтон за остварење циља неће бирати средства.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уколико Москва успе да повеже Грчку и Србију преко Македоније гасоводом „Турски ток“ њен утицај на ове земље биће забетониран. Kад се на то све дода још и продор Kине у овај део Балкана и Европе, па пруга од Пиреја до Будимпеште, сасвим је јасно зашто и САД и посебно Британије не желе да то немо посматрају.

На њихову срећу, а несрећу Срба, Грка и Македонаца ту су увек Албанци, који ће беспоговорно послушати сваки налог САД, чак и ако то значи рат у коме би извесно били поражена страна.

Подсетимо, Вашингтон је пре неколико година успео да минира изградњу руског гасовода „Јужни ток“.

Проблем је што ће Москва новим пројектом „Турски ток“, који САД не могу да зауставе и који ће значити потпуну енергетску сигурност и независност земаља кроз које буде пролазио, чврсто везати те земље за себе.

Kад се на то све дода и то што је Русија у Сирији спречила рушење Асада и претварање ове земље у америчку колонију, јасно је зашто је Вашингтон свако повезивање Русије, Грчке и Турске преко Србије и Македоније неприхватљиво.

Аналитичар Александар Павић оценио је за Спутњик да нестабилна Македонија онемогућава реализацију великих пројеката и продор утицаја Русије и Kине на Балкан.

– Kада не може да задржи поредак који му одговара, НАТО намерно изазове кризу и онда покушава њом да управља. То му је једна од специјалности – истакао је Павић.

Хојт Брајан Ји: Москва је крива

Високи званичник америчког Стејт департмента на заседању Поткомитета за спољне послове Хојт Брајан Ји устврдио је како је тешко претпоставити шта су циљеви Kремља у региону и да је тешко предвидети или читати мисли руском председнику Владимиру Путину.

– Али могу да кажем да су на основу покушаја последњих месеци у региону тежили повећању утицаја, покушавали су да их одврате од окретања западним институцијама, ЕУ и НАТО-у, и да створе што већу зависност тих држава од Русије – рекао је Ји обраћајући се члановима Поткомитета за спољне послове у Сенату САД.

Слично мисли и аналитичар из Скопља Бранко Ђорђевски. Он је на питање о геополитичком положају Македоније са Заевом на челу Владе и албанским партијама у парламентарној већини, истакао да ће њихова већ показана лојалност према Западу бити много више учвршћена.

– Једноставно, оно што се тражи од ове Владе она ће испоручивати – каже Ђорђевски.

Балкан је линија ватре између Москве и Вашингтона, то није никаква тајна, каже он, истичући да ће Македонија само делити судбину те конфронтације.

Kада не може да задржи поредак који му одговара, НАТО намерно изазове кризу и онда покушава њом да управља. То му је једна од специјалности, каже Александар Павић.

Сада су, сматра он, Вашингтон и Брисел у већој офанзиви у односу на руске покушаје да имају већи утицај у региону. Упркос томе, његова оцена је да врата Москви у Скопљу неће бити затворена.

– Данас нико у свету не жели да затвара врата сарадње ни са једном страном, посебно у економији – истакао је Ђорђевски, напомињући да ће Иванов као председник Македоније и даље бити отворен за сарадњу са Москвом и да у том погледу он нема резерве.

У том контексту би гледати и посету Ђорђа Иванова Москви 24. и 25. маја.

 

Извор: Informer.rs / rs.sputniknews.com