Издвајамо Регион

ЗАЕВ СЕ ОДЈЕДНОМ СЕТИО ДА СУ МУ СРБИ БРАЋА! „Срби су наша браћа, Груевски је КРИМИНАЛАЦ а ВУЧИЋ иде његовим путем!“

СКОПЉЕ – Нико није тражио да по формирању владе урадимо нешто против Срба, поручио је Зоран Заев, лидер Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ), у интервјуу за емисију „Да се не лажемо“ за Курир ТВ.
– А Срби и Македонци су братски народ. Европа ће нас волети више ако унапредимо нашу сарадњу. Србија је та која заслужује прво од нас подршку зато што смо православни, хришћански народ и треба да помажемо једни друге. Истовремено, исти тај Груевски гласао је позитивно за припадност верских објеката на Косову Албанцима, за које знамо да немају ништа заједничко са њима. Тамо је историја Србије, тамо је срце Србије. У најмању руку требало је да се огради, да остане неутралан, каже за Курир Зоран Заев.Да ли је насиље у парламенту увело Македонију у дубљу политичку кризу?

– Избори у Македонији су завршени 11. децембра. Од укупно 120 посланика имамо 67 посланика што је већина.После пет месеци власт која треба да оде, наши политички опоненри ВМРО-ДПМНЕ не дозвољавају да се изабере председник парламента и да се изабере нова влада. Пет недеља скупштина је дискутовала о изборима, о иозборној комисији и иемновању. Сви из ВМРО-ДПМНЕ дискутују, реплицирају и никако да заврше седницу иако у складу са нашим уставом, законима и правилнику о раду парламента већина може да одлучује када год жели да донесе неку одлуку. У духу
демократије оставили смо пет недеља како би они рекли све што имају да кажу, све чега се боје. Говорили су о Тиранској платформи, имају изговоре да неке стране земље, као што је Албанија, хоће да наметну своју вољу Македонији. Желели смо да отворимо цео процес са целокупном истином, али дискусије никако нису завршавале. Ми смо на миран начин, у парламенту, продужили са радом после 18 сати. Најстарији посланик, у складу са Уставом, наставио је да води седницу и изабрали смо председника парламента. То је претпоследњи корак преузимања власти владајућа партија је кренула са насиљем преко својих активиста, хулигана, бандита и дословно су из пустили да уђу у парламент.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изабрани председник Собрања Талат Џафери је за неке медије и у Србији и у Македонији проблематичан због начина избора, али и због тога што је Албанац. Међутим, не говори се о томе да је тај човек био у министар одбране у влади Николе Груевског.

Знате како, ова гарнитура која неће да преда власт, 11 година је у коалицији са албанским партијама – две године са ДПА и девет година са ДУИ, са истим партијама са којима смо и ми сада направили коалицију и одакле је Талат Џафери. Он је дуго био председник комисије у парламенту, био је министар одбране и заменик министра одбране у претходном периоду и то уопште није било спорно.

А зашто је то сада проблематично?

– То је само изговор зато што Груевски треба да се преда власт. Они званично не праве проблем око тога ко је постављен на чело парламента. Они праве проблем на начин избора председника парламента. Неће да дозволе да се изабере председник парламента. У својим дискусијама они немају аргумент против Џаферија. Он је био официр наше Македонске војске пре конфликта 2001. После тога постао је посланик у парламенту. Он је био добар официр који је извршавао своје функције. Није био споран ни кад је био министар одбране пошто су они то аргументовали истим овим аргументима. Човек је рођен у Македонији, живи овде, има своју породицу, никад се није ствари за неке ствари које
су ван интереса Македоније, против јединствености и унитарности Македоније. Није проблематичан човек ни у ком аспекту. Он је био један од бољих сарадника ВМРО-ДПМНЕ и Николе Груевског и ту није било никаквих проблема. Суштина проблема је да се не да избор председника парламента ове наше већине.

Објасните нам какав је то принцип уведен да владу праве најјача македонска и најјача албанска партија?

– То је изговор Николе Груевског. Ни Устав, ни закони, ни Охридски споразум не садрже то. Када је Груевски победио2006. узео је у коалицију другорангирану албанску партију јер је ДУИ тада био прворангирани. Он је ушао у коалцију са ДПА, а ДУИ је протестовао због тога јер су тврдили да је већина Албанаца гласала за њих и да је воља већине Албанаца да они буду у влади. Они су направили договор на две године, а 2008. ДУИ је направио коалицију са ВМРО-ДПМНЕ. Ми Македонци који смо победници на изборима у суштини када формирамо владу треба да имамо на уму мале етничке заједнице и то не само албанску већ и турску, ромску, влашку, бошњачку и све заједнице јер оне су саставни део наше Македоније. Када се такмиче две српске партије, или две ромске партије, ред је да поштујемо већину грађана Срба, Рома, Влаха, Бошњака, како би били учесници у влади. То су демократски принципи. То не значи да македонска партија мора да буде део власти. Морамо да поштујемо мањине јер су то демократске вредности за које се залажемо. Зато је изговор само измишљен. Груевски нема с ким да прави владу. Он је албанофоб са свим својим национализмом. Ми смо левичари и мултиетничку Македонију видимо као будућност наших грађана. Ако су све етничке заједнице укључене у живот Македоније нико неће тражити отцепљење, поделу или федерализацију Македоније. Једно друштво за све јача унитарност Македоније. Нема политичких структура у Македонији које се залажу за сценарио о који се десио у Србији, као што је отцепљење Косова. Македонија је имала конфликт 2001. И ни тада се није говорило о освим стварима већ о правима Албанаца што је део Охридског споразума. Тада, да је неко хтео, могао је да цепа Македонију, али Македонија је тако постављена да у многим деловима живе Албанци. Како ће да пренесу гробове својих очева или дедова. Нико не отвара ово питање осим Николе Груевског који то ради само да би задржао власт.

Кажете да је Груевски албанофоб. Какав је његов однос према српској етничкој заједници. Провладини медији у Србији вас називају албанским слугом. Зашто националистички кругови више симпатишу Груевског него вас?


– Зато што у Србији постоји исто тако националистичко руководство господина Вучића који је декларисао себе као лидера у региону, али првом приликом кад је дошао до зтога да је угрожена његова политичка каријера показале су се све његове националистичке позиције. Ја на политичаре, укључујући и себе, гледам као на нешто пролазно. Ми долазимо и одлазимо, али не треба да остављамо негативне последице између наших земаља. Можда ћу овиме што говорим да прозовем неке чланове српске владе – неки министри из Србије су ми пријатељи – да кажу шта се то побољшало у односима Србије и Македоније откад је Груевски на власти. Напротив, затворила су се сва врата. Не постоји ниједна инвестиција Србије у Македонију. Постоји само једна инвестиција Македоније у Србији и то је Брако у Нишу. Отворили су фабрику за производњу одређених возила, а Срби и Македонци су братски народ и можемо много више да сарађујемо. Европа ће нас волети више ако унапредимо нашу сарадњу. Србија је та која заслужује прво од нас подршку зато што смо православни, хришћански народ и треба да помажемо једни друге. Истовремено, исти тај Груевски гласао је позитивно за припадност верских објеката на Косову за које знамо да немају ништа заједничко са Албанцима, који су они муслиманске вере, да би те цркве и манастири били под заштитом Унеска као Косово. Тамо је историја Србије, тамо је срце Србије. У најмању руку требало је да се огради, да остане неутралан.

Да ли бисте се ви оградили?

– Ја сам дао изјаву када се то дешавало и то три месеца пре избора. Кажу Заев зависи од Албанаца.

Зову вас албанским слугом, а ви такве изјаве дајете?

– То је само доказ да мене нико није уцењивао. Преговори су о влади. Ми преговарамо о ономе што су партије обећале на изборима. Нико није тражио да Зоран Заев уради нешто против Македонаца, против Срба, против било које етничке заједнице или против било кога од наших суседа. Чули смо оптужбе да је Заев прихватио да тужи Србију за геноцид. То је за мене исти, мој народ. Како би неко могао такву ствар да прихвати. Хоћу да кажем да изјаву коју сам дао непосредно пре наших избора, негде у августу 2016. године, а ја сам дао своју изјаву зато што сам тако осећао.

Рекли сте то иако сте знали да вам се ближе избори и да можете да останете без неких гласова Албанаца?

– Могли смо да изгубимо све гласове Албанаца и сарадњу са свим албанским партијама. Добио сам 42.000 гласова од Албанаца који су гласали директно за Зорана Заева и СДСМ, добио сам и 60% гласова Срба, добио сам 50% турских гласова, 45% ромских. Већи део мањина је гласао за мене и моју политичку опцију зато што смо увек искрено разговарали. Ако кријемо наше ставове пре или касније то излази на видело. Нико није тражио да се свађамо са Србијом. Проблем који имамо са црквом није ишао у прилог да се наше две цркве приближе. Нико није направио напор на политичком нивоу да отвори те теме. Причамо о православним црквама у Македонији и Србији. То је само доказ какав је однос Груевског према Србији. Не само да је лош однос Македоније са Србијом већ смо нарушили односе са нашим другим суседима – са Бугарском, са Грчком, са Албанијом. Није могуће да су сви остали криви а да смо ми најбољи. Мора да постоји неки разлог. Груевски је хтео да се изолује да би тако изолован могао да троши паре народа на глупости и да сакрива свој криминал.

У медијима се наводи да сте ви прихватили Тиранску платформу и да по њој имате обавезу да осудите геноцид који су Срби починили над албанским становништвом у Македонији од 1912. до 1956. године.

– То је документ који је заједничка изјава три албанске партије са којима преговарамо да направимо владу.

Шта он садржи?

– Овај документ има обавезу коју треба сви да прихвате у Македонији и садржи план за наредних 10-15 година. Оно што они сматрају да је обавезно је наша интеграција у ЕУ, чланство у НАТО, равномеран економски развој на територији целе Македоније,неетнички, у насељеним местима на територији целе Македоније, подршка специјалном јавном тужилаштву, подршка мултикултурализму наше земље. Као што се гради култура Македонаца тако да се гради култура и Срба, и Албанаца, Турака, Бошњака, свих. Тамо стоји да треба да отворимо дебату за химну, заставу и грб. Ми смо се изјаснили да смо против овога, али дебату не можете да спречите. Ако неко хоће дебату може да се окупи пет људи у хотелу, позваће медије и отвориће дебату као што је и ова дебата за геноцид војске против цивилног становништва. У том документу стоји да је реч о геноциду над цивилнинм становништвом од 1912. до 1956. Године. У том периоду на територији Македоније је била и италијанска војска.

Не прецизира се да је то Војска Краљевине Србије или касније Краљевине Југославије?

– Нико није тражио то. Нико од нас политичара није отварао то питања, јер никоме од нас не треба нарушавање односа. Груевски је послао целу једну причу у сарадњи са медијским клановима овде у Македонији и медијима који зависе од власти у Србији који сарађују са медијима у Македонији којима је наша влада дала много пара. Међусобна сарадња постоји и они су то објавили. Премијер Вучић треба да објасни зашто је то власт у Србији дозволила који је сада постао председник братске Србије. Ми им нисмо дали повода за то. Моје изјаве су увек пријатељске по цену све да изгубим. Ја данас немам формирану владу и због овог интервјуа могу да изгубим неког од партнера и да не саставим владу, али ја говорим истину. И партнери са албанске стране желе да унапреде односе са Србијом. Они нису тражили да направимо свађу. Зато отворено причам о свему. Верујем да је националистички превез присутан у свим деловима Балкана. Овакав национализам у неким сегментима прелази у фашизам. Морамо да прекинемо овакве ствари јер се не живи један дан. Изборе имамо скоро сваке године и ако дозвољавамо да се наши народи свађају због избора онда је то лоше за сваког.

Портпарол ДУИ Бујар Османи је рекао да сте ви спремни да подржите тужбу за геноцид против Србије и да је то, наводно, био један од услова да вас они подрже за мандатара. Да ли је то тачно?

– То није тачно. Ја и не знам да постоји таква изјава јер ми треба да добијемо мандат да започнемо преговоре. Значи, ми још нисмо преговарали. Георги Иванов не даје мандат Заеву како би започео преговоре. Ми смо добили потписе од 67 посланика како бисмо гарантовали да имамо већину, али то не значи да ћемо ми и формирати владу. Када добијете мандат за формирање владе онда преговарате. Ми смо дали грађанима нека обећања, као што су урадиле и друге партије са којима преговарамо, а онда се отварају други детаљи. Таква ствар није постојала и није дошло ни до каквих преговора у вези са тим, а мој став сам рекао јавно и наши партнери га знају. Против смо проглашења геноцида. Не требају нам такве ствари, дајте да гледамо напред, у Европу. Уопште не желимо да отварамо оваква питања, али дебату о томе не можемо да спречимо. Дебата постоји у свакој демократији и она треба да буде дозвољена.

Тиранска платформа је представљена као велики проблем, али је и Груевски преговарао са албанским партијама и тада је постојала Тиранска платформа, али то тада није био проблем.

– Не само да Груевском то није био проблем, већ је он и објавио да је прихватио платформу албанских партија (Тиранска платформа). Он је то објавио преко медија исте вечери када је очекивао да ће да објави и формирање владе.

А шта је он нудио тада Албанцима?

Он је прихватио све што су тражили само да би формирао владу. Једино о чему нису могли да се договоре је Специјално јавно тужилаштво у Македонији. То тужилаштво је формирано да би спровело истрагу о свему што је у вези са незаконитим прислушкивањем телефонских разговора и да покрене судске процесе против Заева, Груевског и сваког ко се огрешио о закон. Једино око тога нису успели да се договоре, а све остало Груевски је прихватио. Он је преговарао 20 дана, од 9. јануара до 29. јануара када је објавио да је прихватио услове, осим Специјалног јавног тужилаштва. Када смо ми почели да преговарамо он је објавио да је у питању Тиранска платформа која долази из Тиране, да је то напад друге државе на Македонију, наметање туђих интереса. Целокупна манипулација.

Да ли је тачно да је Груевски тада Албанцима нудио двојезичност на свим нивоима, место председника парламента, осам министарстава, међу којима и МУП?

– Тако је, то је био део договора. Закон о језику сам видео и то што је Груевски прихватио је сагласно Уставу. Ја сам частан политичар и кажем то. Устав предвиђа службену употребу албанског језика у општинама где има најмање 20% Албанаца и то је требало да се прихвати. То је исто оно о чему смо ми причали. Наш устав дозвољава да када нека мањинска заједница има више од 20% у тим општинама други службени језик буде језик те мањине. У Македонији постоје 33 такве општине, поред тога имамо четири општине и град Скопље који су тројезични. У тим околностима српски језик је други језик у Куманову и још неколико других општина у Македонији, ромски језик у Шуто Оризари, турски у Гостивару… То нам омогућава Устав и та права имају и Албанци и друге мањинске заједнице. На пример, код нотара можете да добијете папир, осим на македонском, и на албанском и на српском. Председник парламента може да говори и на албанском језику, као и сви остали посланици. То предвиђа нови закон. Симболи одређених институција могу да буду двојезични у општинама где више од 20% живе Албанци. Ту нема ништа спорно. Не губи нико ништа. На крају крајева језик служи да се споразумемо. Ево видите, ја говорим мало српски, мало македонски, али важно је да се разумемо. Ни ДУИ, ни Беса, ни Алијанса, албанске политичке партије у Македонији, нису тражиле ништа што је против интереса Македонаца и других мањих етничких заједница.

Грађани Србије су збуњени. Месецима пред изборе у Србији имали смо застрашивања грађана могућношћу македонског сценарија, а људи нису знали шта је то. Мислили су да ћемо, ако не победи кандидат владајуће коалиције имати неке немире у Србији. Са друге стране Сергеј Лавров тврди да је у Македонији реч о насилном преузимању власти.

– Први пут чујем, али ме то не чуди од Русије. Ја сам политичар који заједно са 75% грађана Македоније верује да нема алтернативе за Македонију осим пуноправног чланства у ЕУ и НАТО. У Србији ЕУ има подршку, али НАТО нема због бомбардовања 1999. године. Овде су сви за ЕУ и НАТО и ту нема дилеме. Русија се овде меша и не знам зашто то ради. Ја бих хтео да имамо сарадњу са Русијом. Македонија је мала земља, ми смо православци, хришћани, али немамо никакву дилему да је наша будућност у ЕУ и НАТО. Када се у Србији дају изјаве о „македонском сценарију“ то само показује колико су поједини политичари неозбиљни. Гледао сам спотове у предизборној кампањи и видео сам да се чак и господин Вучић обраћао грађанима:“Гласајте за мене да вам се не би десио македонски сценарио!“. И дан данас он говори о неком македонском сценарију. У Македонији власт се мења јер је изгубила. У Србији господин Вучић је победио на изборима. О каквом македонском сценарију он говори? Можда подсвесно зна да ће кад тад изгубити а не би желео промену па онда говори о македонском сценарију. У Македонији све радимо кроз институције и без икаквог насиља. Од 11. децембра на овамо или тачније од 29. Јануара на овамо, откад Груевски није успео да састави владу ми имамо 67 посланика у македонском парламенту од укупно 120. Значи имамо већину. Од тада до данас је прошло доста времена и да смо хтели могли смо одмах да преузмемо власт, али то је могло да значи људске животе или неке друге важне ствари. Ми све ово радимо са много стрпљења, посвећености и присебности. Македонија је мања од трећине Србије. Ми смо сви овде браћа. Има нас 1,6 милиона. Око 500.000 је отишло из државе. Углавном млађи људи и то је разлог више да не дозволимо овде украјински сценарио, либијски или египатски када су тамо падали режими. Ми смо одлучили да режим падне оловком и гласањем, без људских жртава. Формирали смо већину и када су кренули са насиљем ми смо их позвали код нас. Били смо у парламенту, усправни. Пала је крв, али моја и крв посланика, али не крв народа. Заштитили смо народ да не ударе једни на друге.

Направили сте већину са партијом ДУИ Алија Ахметија која је девет година била у коалицији са Груевским. Износили сте многе злоупотребе врха власти, али зар није ДУИ саучесник у томе? Како то да су вам они сада прихватљиви?

– Објавили смо свачији криминал, па чак и нешто што је у вези са ДУИ. Постоје три истраге и једна оптужница против три представника ДУИ. Главни услов за формирање владе је правна држава. Значи ни ја не смем да заштитим некога из СДСМ. Ако се води истрага против некога тај мора да оде на суд. Ту нема заштите ниједног појединца. Може да се деси да Зоран Заев буде под истрагом јер је у разговорима опозиција највише прислушкивана и ту нема дилеме међу коалиционим партнерима. Ако неко из владе буде под истрагом тај министар ће се повући а на његово место ће доћи неко други све док се не види да ли је тај министар крив или није. У оваквим околностима већина је формирана од партија које су биле у опозицији и једне партије која је била у власти, а то је ДУИ. Принципи правне државе морају да важе једнако за све.

Шта је било са тим “бомбама”, односно вашим наступима у јавности у којима сте откривали злоупотребе и криминал у врху власти за шта сте имали доказе? Да ли су подигнуте неке оптужнице?

– До сада од материјала које смо добили од људи који раде у Министарству унутрашњих послова. Добио сам као шеф опозиције 540.000 аудио разговора и 520.000 текстуалних транскрипата у периду од 2008. до 2013. Године како је наше министарство унутрашњих послова прислушкивало више од 20.000 грађана.Зо је 1,3% укупног нашег становништва. Да бисте могли да прислушкујете морате да будете повезани са телекомуникационим системом, а то може само држава. Може неко да овде постави опрему и прислушкује нас у овој просторији, али да би слушали мене како разговарам са вама у Србији морате да будете повезани са телекомуникационим оператерима. Од ових 20.000 грађана највише је прислушкивана опозиција, затим новинари, бизнисмени, верске заједнице… Од 2011. На овамо
прислушкивани су министри који имају мало већу моћ зато што је шеф тајне полиције био рођак Николе Груевског Сашо Мијалков. Када смо објавили све што се дешавало у Куманову они су дали оставке. То је само доказ да смо у праву за то што тврдимо, јер зашто би иначе дали оставке. Ту нема дилеме, они су већ неколико пута признали злочине које су радили. У неколико ових прислушкиваних разговора има и неколико министара, а са њима је разговарао и Груевски и Сашо Мијалков и тако су договарали те криминалне радње. Зато смо и формирали Специјално јавно тужилаштво. Да бих ја престао да објављујем бомбе тражио сам да буде формирана експертска јавна институција иза које би стале све политичке партије. Са 100% гласова у парламенту изабрали смо Специјално јавно тужилаштво и специјалног јавног тужиоца. Све материјале сам предао њима и они су до сада отворили преко 30 истрага. Поднели су преко 10 тужби и у најави је још 20 истрага. Они настављају да раде јер имају много материјала иако им државне институције, које контролише Никола Груевски, не дају материјалне доказе.

Да ли сте имали доказе који расветљавају шта се десило на Смиљковском језеру где су убијена четири дечака и један риболовац?

– Постоје разговори који показују да људи који су у затвору да нема никаквих доказа за то. У разговорима не постоји доказ ко је то урадио, али постоји сумња да је власт умешана. У разговорима између себе постоје озбиљне индиције да је власт хтела да покаже да су Албанци убили Македонце.

Да ли је могуће да власт стоји иза тога?

– По мом мишљењу можда није високи естаблишмент политичке власти, али њихови представницу у власти су умешани у ово по мом мишљењу. Немам конкретне доказе за ово, али мислим да су умешани на основу онога што сам чуо. Мислим и да су умешани и у напад у Куманову када су погинули наши полицајци. Осам полицајаца је погинуло од криминалних структура које су ушле са Косова у Куманово и окупирали су неколико кућа. Убеђен сам да је ту власт умешала своје прсте, односно мој политички опонент и верујем да ће истрага то и доказати.

Шта ваши докази говоре о умешаности Саша Мијалкова у догађаје у Куманову?

– Ми имамо само индиције не и доказе.

Медији су помињали да је неко од македонских функционера помогао једном од вођа те криминалне групе да се пребаци на Косово.

– Много структура је инволвирано. Један је Синиша Алексовски. Чули смо разговор између њега и особе коју зову командант НАТО Мирсад Ндрецај с Косова, познати криминалац и бандит који је харао овим просторима – Косово, Србија, Прешево, Куманово, тетовски крај, скопски део и они су имали комуникацију. Зашто су имали потребу да имају међусобну комуникацију. Постоје озбиљне индиције за Синишу Алексовског. Мислим да је шеф обавештајне службе који је био код Георгија Иванова, али постоје и друге индиције за инволвираност и виших структура. Ја сам грађанима обећао међународне истраге за убиство на Смиљковском језеру, за догађаје у Куманову, за убиство новинара Николе Младенова, за убиство активисте ВМРО-ДПМНЕ Мартина Нешковског. Мора да постоје независне међународне истраге за овакве ствари. Ако хоћемо да будемо земља као све друге земље не могу да постоје овакве табу теме, да се не зна ко је убио четворо деце македонске православне вероисповести или да се не зна ко је убио наших 8 полицајаца, зашто се то десило, ко стоји иза тога, ко је убио једног од најславнијих македонских новинара Николу Младенова. Он је био критичар и према СДСМ и према ВМРО-ДПМНЕ.

Више од 20.000 људи је прислушкивано, убијен је новинар, политички активиста, под сумњивим околностима се десио напад у Куманову, сумњив је случај убиства деце код Смиљковског језера. Када се то све тако сложи то је страшна атмосфера. Плаши ме као грађанина Србије да некоме не падне напамет да препише тај модел.

– То јесте страшно. И овај моменат не предаје власти је страшан. Доћи ће време кад ће и СНС морати да преда власт. Вероватно ће некад изгубити на изборима у Србији па ће да кажу:“Ови у Македонији нису хтели да предају власт, па то нећемо ни ми“. Балкан зна да копира лоше ствари врло једноставно.

Али, СНС је демократска партија. Они би предали власт ако би изгубили.

– Ко? Вучић? Колико видим они много уче од Груевског. Не треба им то. То је лоше. Цео свет осуђује то што Груевски ради. Случајеви које сте поменули су само један одсто свих злодела које је власт урадила. Украли су пет и по милијарди евра и изнели ван Македоније. Ухватили смо их са провизијама од 20 милиона евра, 15 милиона евра од кинеских кредита. То је јавно доступно и нико се није оградио од овога. Постоје озбиљне истраге у вези са овим и биће утврђена одговорност. Имамо и хапшење новинара. Ја сам био у притвору седам месеци као потпредседник и кандидат за шефа опозиције. Имамо опозиционе лидере који су били и по пет година у затвору за ових 11 година откад је Груевски на власти у Македонији.

То је значи македонски сценарио? Прислушкивање грађана, убијање новинара, хапшење опозицвионих политичара…

– Не желим нашој братској Србији да се икада деси македонски сценарио, да их неко прислушкује, да може да им уништи слободу, демократију, правду.

Одакле вама ти транскрипти и аудио записи?

– Ми смо то јавно објавили. Чак је и државно тужилаштво које је под контролом Груевског потврдило да је МУП прислушкивао. 20.000 хиљада људи да буде прислушкивано? То може само МУП да ради.

Ко вам их је доставио?

– Људи који раде у МУП су ми доставили доказе. Неки од њих су одмах ухапшени. Једног од тих људи који је шеф Одбора за безбедност код нас у партији су ухапсили, ухапсили су му и супругу, кренули су да му нађу и дете, а ми смо га крили у планини, јер су хтели и њега да притворе. То је монструм од власти. Хвала богу пред променом је.

Како мислите да ћете да изађете из ове поллитичке кризе?

– Ми смо у Македонији изабрали гандијевски модел и имамо много разлога за то. Ја губим подршку од грађана Македоније сваки дан јер не преузимам оштрију акцију за преузимање власти јер имамо већину. Наше уставно право је да преузмемо одговорност и да владамо у Македонији.

Шта мислите колико дуго ово још може да траје?

– Ми смо одабрали миран начин и убеђен сам да ћемо сада у мају да имамо владу. Убеђен сам да ћемо у току маја да имамо нову реформску владу коју ћемо ми социјалдемократе да водимо.
Дали сте оставку на место градоначелника Струмице?

Био сам 12 година градоначелник Струмице. Када сам постао посланик, одмах након избора, код нас не можете да имате две функције и дао сам оставку. Сада имамо вршиоца дужности градоначелника у Струмици, а ја сам лидер СДСМ и лидер парламентарне већине која чека да добије мандат за састав владе.

Ви сте дипломирани економиста, бавили сте се приватним бизнисом?

Ја сам човек који је рођен у Струмици која је највећи шроизвођач раног поврћа и других пољопривредних производа којих има свуда по Србији. Краставац, парадајз, купус – то се све овде производи. Ја сам радио у пољопривреди до 1994. године. Све док нисам уписао факултет у Скопљу свако лето сам био на пијацама у Горњем Милановцу и Београду. Моја породица је радила, а ја сам продавао наше производе.

Имате ли пријатеља у тим местима?

И данас имам драге пријатеље са којима смо се зближили и унапредили нашу сарадњу. И као градоначелник Струмице побратимили смо се са Старом Пазовом. Имам јако блиске породичне пријатеље, другове као што имам и у Струмици. Зато сам рекао да је Србија за мене исто што и Македонија. Ми смо братски народ. Можда је то због тога што сам се родио и одрастао у бившој Југославији и што сам имао такво детињство. Знам да морамо да сарађујемо јер имамо исти менталитет. Тако сам и дошао до позиције генералног директора моје породичне фирме. Моја породица је створила те фирме, односно мој отац и његова три брата. Имамо 820 запослених. Све што имамо је у Македонији. Један од брендова који имамо је ајвар „Мамас“ који се продаје у Србији и у целом свету, чак и у Јапану, Канади, Русији, Америци, ЕУ. Ја итекако имам шта да радим у животу. Имамо 820 запослених у 10 различитих делатности.

Као економиста и као генерални директор фирме ушао сам у политику. Био сам градоначелник Струмице 12 година, од 2006 сам био потпредседник СДСМ, од 2008. био сам в.д. председника партије, 2013. сам постао председник партије. Сада смо партија која има већину и треба да формирамо владу. Ја сам тај Зоран Заев, православни хришћанин, верник јер знам да нас вера у Бога чини бољим људима. Ја сам човек који разговара и са будућом опозицијом, који су ме хапсили, који су направили сва злодела у Македонији. Не треба да се волимо, имам кога да волим код куће, своју породицу, своју децу, али са њима морамо да сарађујемо због живота у Македонији, због реформи, због свих грађана и зато што је ово наша заједничка домовина. То значи да свако ко се огрешио о закон мора да одговара, а закон мора да важи једнако за све. Правда и правна држава мора да постоји у Македонији. Институције морају да буду независне и да буду сервис грађана. Медији морају да буду независни. Код нас 85% медија су под комплетном контролом власти. Власт даје послушним медијима 20-30 милиона евра из буџета. Не купују они само газде новина већ и главне уреднике, новинаре… Душу су им купили.

Ако немате медије немате слободу, ако нема слободе нема савести. Борба коју водимо, између осталог, је да
добијемо независне медије. Ја сам другачија генерација политичара, ја сам бизнисмен, човек из посла, али заступам левицу иако је логично да заступа капитал наспрам радника, јер верујем у социјалдемокартске вредности, солидарност, правду… Мој сан је да се вратим у комерцијалу мојих фирми и вероватно ме то чини релаксиранијим политичарем. Али, политичари који не знају шта ће да раде када оду са власти, јер су били само власт и цео живот су у политици, има таквих и код вас, они заробе државу, а кад заробе државу онда заробе и људску душу. Народ мора да буде слободан и у Србији. Мора да сме да говори без обзира колики рејтинг има неки политичар. Предност морају да имају слобода и права. Људи морају да говоре мора да буде дебата. Дијалог мора да постоји. Само тако ћемо бити нормалне земље, јер велики број младих напушта и Македонију и Србију. Ако нема младих, нема ни будућности.
Они не одлазе само што немају довољно новца. Они нас напуштају јер немају довољно слободе, правде, демократије ни сигурности. Желим добре перспективе и вашој земљи и мојој земљи. ЕУ је нешто што нас спаја. Наша заједничка будућност је тамо. Тада ћемо отворити границе. Нико више неће говорити о границама између Македоније и Србије, Македоније и Албаније, па ће вероватно и Косово имати одређена решења.

 

Извор: Курир