loading...
Издвајамо Србија

А ГДЕ ЈЕ ТЕТКА АНГЕЛА? ЦЕО СВЕТ СЕ СМЕЈЕ ВУЧИЋЕВОЈ ИНАУГУРАЦИЈИ: Заобишли га скоро сви ПРИЈАТЕЉИ!

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Пријем поводом инаугурације Александра Вучића, који је синоћ одржан у Београду, доживео је фијаско! Без потцењивања гостију из иностранства који су дошли, било је више него упадљиво да су изостали они за које је Вучић годинама говорио да су му пријатељи, оцењују саговорници Курира!

Овај догађај је данима најављиван као највећи државнички скуп још од сахране Јосипа Броза Тита, када су у Србију дошли најмоћнији лидери света, али се на крају свео на присуство свега неколико председника, неколицине шефова држава, министара, амбасадора и трећеразредних чиновника.Аналитичари, међутим, кажу да је ова Вучићева журка, коју плаћају сви грађани Србије, од почетка и била осуђена на пропаст.

Тако Цвијетин Миливојевић сматра да је било неукусно то што је власт упорно поредила списак људи на Вучићевом пријему са онима који су били на Титовој сахрани. Ипак, како каже, више је него очигледно да јучерашњи списак није ни близу оном из 1980, када су ту били највећи лидери света, председници, премијери…

– Вучићу нису дошли ни највећи пријатељи. Парадоксално је да човек који се куне у подршку и заштиту Ангеле Меркел не само да није њу довео него ни свог колегу немачког председника, па је њихов изасланик био Герхард Шредер, који је познат као један од иницијатора и организатора НАТО агресије на Србију 1999, а уз то је и човек који је био вођа социјалдемократа Немачке, док Вучић води народњачку странку којој је примерена сарадња с демохришћанима Ангеле Меркел. Такође, да не говоримо о томе да ни председник Албаније Еди Рама није био зато што има изборе у недељу. Па нису избори у петак – наводи он.

Ангела Меркел и Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

За Ђорђа Вукадиновића јучерашњи скуп је био лоше режирана представа.

Фото: Јутјуб

– Састав гостију је био далеко од репрезентативног. Помпезно су најављивали долазак највиших званичника из света, а на крају се, осим неколико председника из региона, то свело на амбасадоре, „заменике помоћника“… У Београду је претходних десет година било неколико скупова који су имали далеко више важнијих званичника него што их је дошло јуче на пријем код Вучића, а о поређењу с Титовом сахраном да и не говоримо – наводи Вукадиновић.

Спољнополитички коментатор Бошко Јакшић каже да велике силе на овакве догађаје никада не шаљу званичнике вишег ранга, а да Вучића нико није терао да се унапред хвали ко ће све да дође.

– То само говори о нереалним амбицијама. Могло је да се погледа како то раде друге земље. Али има и у свету земаља код којих је правило – што примитивније, то су веће амбиције – каже Јакшић.

 

Извор: Курир.рс

loading...