Издвајамо Свет

БИВШИ ШЕФ ЦИА ЗА БАЛКАН: Ако Албанци хоће велику Албанију, онда је и велика Србија реалност

Познати амерички стручњак за Балкан Стивен Мејер сматра да би прекрајање граница било најбољи начин да се реши ситуација у региону и да би то требало учинити на миран начин, истичући да на Балкану мора постојати нека врста „креативног лидерства“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мејер је рекао да „у границама нема ничег светог“, а у одбрану свог става наводи да су се после окончања хладног рата многе границе промениле, као на пример границе Совјетског Савеза или Чехословачке – и то на миран начин.

Мејер, у интервјуу за Спутњик, оцењује да на Балкану постоји извесна подршка за неку врсту промене граница, али и – страх.

„(Председник Србије Александар) Вучић не жели да увреди Брисел, не жели да увреди Вашингтон. Вучић је толико решен да Србија постане део ЕУ да не би учинио ништа што би то пореметило. А ако погледате анкете у Републици Српској и у овој земљи, постоји подршка за такву врсту уједињења“, каже бивши амерички обавештајац.

Он сматра и да се идеја о уједињеној Албанији може реализовати, али исто то верује и кад је у питању „велика Србија“ или разматрање идеје о некој врсти конфедерације православних подручја, при чему има у виду конфедерацију Македоније, Црне Горе, Републике Српске и Србије. При том указује да лидери региона треба да држе САД, и велике силе генерално, што даље од тога.

„Кад погледате последње 22 године, сваки пут кад су се Американци, а понекад и Руси, мешали у ствари у овом подручју – то се није добро завршило. Посебно САД, које треба да се држе подаље. Амерички политичари не разумеју овај регион, не разумеју етничку припадност. Овај регион мора сам да решава проблеме…Овде мора да постоји лидерство“, наглашава амерички стручњак.

Што се тиче питања о уједињеној Албанији, Мејер оцењује да је Србија довољно јака да се са тим ухвати у коштац ако би се тако нешто десило – била би то, појашњава он, Албанија, део Косова, део Македоније и можда чак Прешевска долина, „али, равнотежа томе било би то што би Србија добила северни део од реке Ибра“.

Мејер сматра и да је Бриселски споразум веома лош за Србију, а у овом тренутку, каже, није много добар ни за Косово.

„Приштина је пре неколико недеља рекла да ће прекинути преговоре. Предложио сам Вучићу пре много времена да и Србија то учини. Реците Косову и Могеринијевој – стоп, прекидамо, нећемо даље овако, морамо имати нови аранжман“, наводи он.

Говорећи о ситуацији у Републици Српској, каже да би тамо требало одржати плебисцит да се види шта људи желе – да ли желе независност, да ли желе да буду део Босне или да буду део Србије.

„Већини људи са којима сам разговарао свиђа се идеја да буду део Србије. Мислим да постоји и могућност да се тесно сарађује са православном Македонијом. Суштина је да у овом делу света питање суверенитета није решено. Оно што Париз, Берлин и Брисел не схватају у вези са Балканом јесте да овде још није решен тај проблем суверенитета“, истиче Мејер.

Кад је реч о политици америчког председника Доналда Трампа у нашем региону, он наводи да су очекивања на Балкану у том погледу била превелика.

„Вашингтон се веома мало интересује за Балкан. Четири месеца од доласка нове администрације нико не говори о Балкану. То је зато што су ту Русија, Кина, Блиски исток, тероризам. Ваша очекивања су превелика. То не значи да не постоје амерички званичници који се интересују за регион, али то су они нижег ранга“, појашњава овај стручњак.

Мејер, који је 1990-их радио у нашем региону као заменик шефа ЦИА-е за Балкан, сматра и да је добра ствар у српској политици што балансира између Запада и Русије, али закључује да Срби треба да буду веома опрезни са било којом спољном силом.

 

Извор: Курир.рс/Танјуг