Србија

ВУЧИЋ СЕ ОГЛАСИО: Тројица Срба страдала на КиМ, Аљбин Курти хоће рат!

Раније данас отказана је конференција за медије директора Канцеларије за КиМ, после чега је најављено обраћање председника

У току прошле ноћи нападнута је косовска полиција. У нападу је убијен један полицајац, док је још један повређен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Напад се десио у селу Бањска код Лепосавића. Епархија рашко-призренска саопштила је да је у манаситру Бањска тренутно мирно, иако је светуиња под опсадом, а у њој је затворена група поклоника из Новог Сада, са свештеником, игуманом Данилом и братијом манастира.

Према последњим подацима албанске стране, у акцији у Бањској убијена су тројица нападача, док је шест особа ухапшено.

Овим поводом председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности.

„Ово је један од најтежих дана за нашу земљу и наш народ од 2004. и 2008. године. Извињавам се грађанима што нисмо могли да се обратимо раније. Од ’99. немамо контролу на КиМ. Требало нам је много времена да сами испитамо шта се десило на КиМ“, рекао је на почетку обраћања.

„Ноћас у 2.46 група Срба са КиМ поставила је два камиона као барикаде у Бањској на северу КиМ. Затим долази косовска полиција, која покушава да их уклони. Ту долази до сукоба и у том сукобу је убијен полицајац Афрен Буњаку и рањено је још једно лице. У 8.57 административни прелази Јариње и Брњак су затворени, окршаји трају. У 10.15 Албанци саопштавају да су четири општине зона антитерористичке операције. Шта се у ствари догодило?

Иако смо о томе говорили много пута, иако сам у Бриселу и Њујорку упозоравао да до свега овога може да дође, мало ко је желео да слуша. Срби, и то не људи из централне Србије, како су лагали у приштинским медијима, већ људи са КиМ, побунили су се, не желећи да више трпе Куртијев терор. Од 3. новембра када је он сменио командира Ђурића за регион Север, 62 пута су користили тзв. косовску полицију против Срба“, навео је.

То је, како каже, било 22 ескалаторна потеза на Северу КиМ и 56 етнички мотивисаних напада на Србе.

„Било је само питање тренутка када ће они које полиција прогони да покушају да учине нешто за себе и своје породице“, рекао је додајући да ни на који начин не оправдава убиство албанског полицајца.

„То јесте за осуду и то је нешто што ником није било потребно, понајмање не српском народу, када су сви схватили да је Курти главни креатор хаоса на КиМ и на то нема ‘међутим'“.

Даље, наводи да се за сат и 20 минута неколико десетина Срба били у потпуном окружењу.

„Очигледно да је то рађено у сарадњи са међународним снагама и спроведен је бруталан напад на њих. Питали смо се што то Курти не ради“, навео је.

„Према нашим подацима, тројица Срба су страдала, са КиМ, двојица сасвим извесно од снајперске ватре, са велике удаљености, када није било неопходно да буду ликвидирани, двојица су тешко рањена и претпоставља се да постоји бојазан да је и четврто лице настрадало. Ми смо пратили шта је то албанска полиција радила.“

Председник је рекао и да се поставља питање да ли је једна особа преживела, јер му није указана помоћ.

„Ми имамо тонски запис како се полиција смеје и каже – пусти га да умре, немамо разлога да помажемо“, навео је Вучић додајући да за то постоји тонски доказ.

Они су користили, додао је, снајпер и пуцали и на куће, које су празне.

„Део људи је дошао до манастира Бањска јер су имали двојицу младића којима је била потребна помоћ. Ни на који начин црква није била умешана“, истакао је.

„Онда је кренула спин-револуција од јутрос. Ваљда је свима који су окрвавили руке пало на памет да би било добро да поново бомбардују Србију“, рекао је наводећи примере из медија.

„Албански портали су јавили да је умро Павле Бихали, како би направили везу са Београдом. Иначе, убијени младић нема везе са њим, већ је особа са КиМ. Објављивали су и да је умро Радомир Почуча…“, побрајао је примере наводећи да је реч о лажима.

„Хвалили су се како су убили терористу, а показали су снимак из Нагорно-Карабаха. Није битно колико ће да слажу, само да се кривица за убиство албанског полицајца свали на Београд и да имају свако право да малтретирају грађане севера на КиМ“, оценио је председник Вучић.

„У ту сврху су посебно нападали српску цркву. Наравно да је реч о лажи. О томе је лагао и Аљбин Курти и сви други. Подразумева се, сваки нормалан човек ће да осуди убиство, али је интересантно да неће да жале за сваким, да нико није издао саопштење о гнусном или одвратном, пошто су та два израза користили данас, само питам – шта би са Драгишом Гаљаком? Како то да се и даље не води истрага за човека који је добио два метка? Зато што их не интересује“, рекао је именујући Аљбина Куртија јединим кривцем за све што се дешава на северу КиМ, који има помоћ међународне заједнице.

„Жао ми је што је део Срба на те провокације насео. Једино он жели сукобе и рат, ниједан други човек. Његова је жеља да нас увуче у рат са НАТО-ом. То је једино што ради све време“, истакао је Вучић.

„Позивам међународну заједницу да се ЗСО формира, да на северу КиМ Срби буду полицајци, јер то је једини начин да или Срби не буду протерани или да не буде више сукоба. Позивамо наш народ на мир и уздржаност, молимо их за то и да верују својој држави, то је све што могу да их молим“, казао је председник.

„Наше је да исцрпимо све што можемо да не дође до већег крвопролића, да покушамо да сачувамо мир“.

„Знам какве су емоције код људи, не мора то нико да ми говори. Моја молба је будемо довољно паметни и да ми будемо ти који ћемо да доносимо одлуке.“

„Лицемерје им је средње име“, одговорио је на питања новинара у вези са реакцијом међународне заједнице.

„Моја порука, најважнија вечерас, и све то данас што сте радили, никада вам нећемо признати независно Косово, можете све да нас побијете.“

„То нису уноформе Војске РС ни полиције РС“, рекао је председник одговарајући на друга питања новинара уз напомену да се униформе могу купити где год.

Рекао је уједно да је разговарао и са представницима Српске листе, те да су били ужаснути, као и да су они са својим народом.

„Не мислим да је проблем што су људи закључани, већ што је албанска полиција пуцала на те куће и што покуца и хапси, јер осећа претњу.“

Извор: Телеграф.рс