Издвајамо Православље

ЈУЧЕ ЈЕ ПОЧЕО ПЕТРОВДАНСКИ ПОСТ: Ево зашто јабуке не би требало јести до Петровдана…

Свети апостоли Петар и Павле (Фото: Јутјуб)

Петровдански пост или Петровски пост уведен је још у првим годинама хришћанства, за врема цара Константина Великог у Риму. Петровски пост назива се још и Апостолски.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ове године Петровдански пост траје тачно месец дана – од 12. јуна до 12. јула. Он се уједно сматра и “најлакшим” . За време трајања Петровског поста правила налажу да се не једе месо, бели мрс и јаја. Јела на уљу се једу сваки дан осим, наравно, среде и петка који се посте “на води”. Риба се конзумира викендом и празницима. На дан Рођења Св. Јована Крститеља једемо рибу, иако падне у среду или петак. Такође, на Ивандан, односно 7. јула, се једе риба, без обзира на дан који је те године. Уколико Петровдан падне у среду или петак, тога дана не мрсимо, већ једемо рибу, вино и уље.

Петровдански одн. Апостолски пост посвећен је светом апостолу Петру, брату Светог Андреја Првозваног и првом бискупу Рима.

По рођењу је био назван Симеон, али му је Исус Христос наденуо име Петар. Свети Петар је био један од првих Христових ученика и постао један од највећих проповедника хришћанства након силаска Светог Духа. Каже се да је само једном беседом у Јерусалиму успео да у хришћанство преведе 3.000 људи.

Сматра се да је имао велике исцелитељске моћи. Постоји веровање да је Свети Петар лечио људе од тешких болести чак и само када би његова сенка прешла преко њих.

Страдао је као жртва сплетке Симона Волха који га је бацио у немилост цара Нерона. Погубљен је тако што је разапет на крст, по својој молби са главом на доле, јер се сматрао недостојним да страда на исти начин као и његов Господ.

У нашем народу верује се да у новој години пре Петровдана не треба јести јабуке. Јер, како се приповеда, постоји веровање да на Петровдан Свети Петар дели јабуке деци на оном свету.

Верујући у ово казивање, у прошлости су се многе мајке које су изгубиле децу уздржавале од једења јабука пре Петровдана, из страха да због тога на овај празник њихово дете на оном свету неће добити јабуку.

 

Извор: mojkutak.ovh