Издвајамо Србија

ОРБАН ОСВАЈА ВОЈВОДИНУ: Мађарска преко ОТП банке купује Војвођанску банку

Војвођанска банка, врло је извесно, имаће новог власника, и то ни мање ни више него државу Мађарску.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како сазнајемо, Виктор Орбан је преко ОТП банке заинтересован за куповину Војвођанске банке из које се пољопривредним кредитима финансира значајан део произвођача из најплодније српске регије.

То практично значи да ће Орбан овим контролисати значајан део пољопривредне производње у Војводини, што је витална срж овог дела Србије.

Тиме Орбан жели да прошири мађарски утицај у Војводини, јер је ова банка најзначајнија у овом делу земље.

Како се сазнаје, Мађари су понудили цену која је око 100 пута већа од профита банке.

Ово није први пут да Орбан улаже у Војводину. Прошле године појавила се вест да ће “упумпати” чак 166 милона евра у ову српску покрајину, и то милионе које је добио од Европске уније.

Део новца био је одређен, наводно, за мађарске партије у Војводини.

Иначе, Савез војвођанских Мађара (СВМ) је, према писању медија, парама из мађарског буџета купио зграду у центру Суботице за 1,2 милиона евра, чиме је та кућа постала најскупље продат објекат у Србији.

– Сматрамо да је некоректно да јавност не зна од којих пара је купљена некретнина, а претпостављамо да је купљена новцем из буџета Мађарске и зато захтевамо да се тај уговор обелодани и презентује јавности – изјавио је тада Јене Маглаи, члан председништва Мађарског покрета и додао да је купљена још једна некретнина “мађарским новцем” и то у вредности од 450.000 евра.

Орбан, кога зову и “мађарским царем”, од 2014. године тотално је реформисао економију ове земље, а Централну банку ставио под контролу.

Увео је низ нових пореза, национализовао приватне пензионе фондове и увео највиши порез на банке у Европи, сматрајући их главним кривцима за кризу у Мађарској.

Орбан, иначе, ових дана завршава посао којим ће Мађарска постати власник 15 одсто мађарских филијала Ерсте банака.

Прошле године оптуживали су га да је новцем Централне мађарске банке куповао медије.

Тренутно је у рату с Џорџем Сорошем, који га је оптужио да од Мађарске ствара “мафијашку државу”, а све је потекло од новог мађарског закона који прети опстанку Централног европског универзитета који је основао овај милијардер мађарског порекла 1991. године.

Занимљиво је да је председник Извршног одбора Војвођанске банке Маринос Ватис пре само месец дана казао да је Војвођанска банка отворена за све опције у зависности од промена на тржишту. Чини се да ће Орбанову понуду бити тешко одбити.

Војвођанска банка је у 2016. имала позитивне резултате у свим деловима пословања и  четврту годину за редом је остварила добит која је износила 301 милиона динара (2,4 милиона евра). Актива банке увећана је за 5,6 милијарди динара и износи више 125,9 милијарди динара.

Војвођанску банку је 2006. године преузела Национална банка Грчке и сада је по активи међу 10 највећих банака у Србији. Банка запошљава 1.468 људи, има 1.2 милиона клијената и 103 филијале.

Спонзорише бројне друштвено одговорне и спортске догађаје у земљи.

 

Извор: Еспресо.рс