Издвајамо Регион

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ ПРИЗНАО: Огрешио сам се о Милошевића, требало је да одем у ХАГ и СВЕДОЧИМ У ЊЕГОВУ KОРИСТ!

Митрополит Амфилохије (фото:ЈуТЈуб)

Мене је Слободан звао из Хага да му сведочим. Нисам отишао. Тако ми је тада у цркви саветовано. Погрешио сам што нисам отишао, испричао је архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амфилохије је у разговору за Новости рекао да му је криво што тада није послушао своје срце.

– Нисам отишао, мада ми је срце говорило да треба да одем. Време показује и тек ће показати да се он, на свој начин, искрено борио за српски народ – рекао је Амфилохије.

Он је истакао да се о Слободана Милошевића огрешио, али га је ипак посетио у Хагу пре његовог трагичног краја.
Сваку своју реч из говора на опелу премијеру Зорану Ђинђићу у Храму Светог Саве и данас би, како је истакао, потписао, али наопака и фалсфикована тумачења оспорава.

– Kад сам ја поручио ко се ножа лати, од ножа ће и да страда, то је било упућено Зорановим убицама. А приписали су да сам то управо њему упутио. Kакав фалсификат и зла намера – истакао је митрополит и додао да је трагично доживео убиство премијера Ђинђића.

– После тог мог говора, један мој сабрат ми каже: ‘Па ти, човече, од њега направи свеца’ – додао је митрополит. – Одговорио сам: ‘Kазивао сам оно што јесте и како су ми срце и ум налагали.’

Познато је и да је митрополит пред смрт исповедао патријарха Павла, али мало се зна да га је пред смрт због исповести потражио и анентатор на Анта Павелића, Благоје Јововић.

– Било је то крајем 1998. Преда мном је био стамен, стабилан човек, висок као јаблан у поодмаклим годинама. Био је то некадашњи млади официр Српске краљевске гарде – испричао је митрополит.

– Kаже, допутовао из Аргентине, први пут у отаџбину после успостављања комунистичке југословенске власти, коју је презирао. Говорио је да су у пролеће он и Мило Kривокапић пуцали и ранили Павелића у Буенос Ајресу.

Благоје је по повратку у Аргентину умро. Био сам тамо, посетио сам му породицу и гроб у Росарију.
Он је испричао и о свом сусрету са Титовом удовицом, Јованком Броз, који се одиграо мање од годину дана пре њене смрти.

– Дуго смо о свему, отворено, Јованка и ја, разговарали. Сви су јој се клањали док је била жена једног од најмоћнијих људи света, а кад то више није била, не само да су је заборавили, већ су чинили све да је понизе, наруже, за све осуде, на крају и изолују – рекао је митрополит.

Он је Јованки Броз накандно служио помен, зато што је Јованка „била крштена, и не само по томе, него и као страдалник, заслужила је помен“, истакао је митрополит Амфилохије.

А на питање да ли је мирис тамјана допро и до Титовог почивалишта митрополит Амфилохије је рекао:

– Ма, ја сам мало кандило и према њему бацио. Велим: толико је греха и зла на себе натоварио, па да га мало окадим.

 

Извор: Novosti