Издвајамо Србија

НАТО ГА УНИШТИО, ТРАМП БИ ДА КУПИ ГЕНЕРАЛШТАБ: Хоће да гради хотел у Београду на месту бомбардоване војне зграде!

Трамп спреман да за локацију плати 70 милиона долара * ДАЧИЋ: И раније, пре десет година, Трампови људи су тражили баш тај плац. Трампов хотел би, нема никакве сумње, био сјајна реклама за Србију и Београд.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kомпанија ‘Трамп хотели’ председника САД Доналда Трампа, коју сада предводи његов син Доналд Трамп јуниор, најозбиљније планира да изгради мегаексклузивни хотел на месту бомбардоване зграде Генералштаба у строгом центру Београда! Ово здање уништено је у НАТО агресији 1999. године и од тада се не користи.

Трампова компанија хоће да у елитни хотел у Београду уложи огроман новац, а само за локацију спремна је да плати чак 70 милиона долара! Српски ‘Трамп хотел’, тврде упућени, имао би више од 250 апартмана, а комплекс на око 85.000 квадрата обухватао би и ресторане, галерије, коцкарнице, кафиће, бутике, тржне и спа центре! Овај хотел био би први Трампов хотел ван САД и Панаме, што стручњаци оцењују као изузетну туристичку рекламу за Србију и Београд.

Богата понуда

– Србија је једина земља у Европи која нема визе за Kинезе. То отвара огромно тржиште, јер се рачуна да би ‘Трамп хотел’ привукао најбогатије кинеске тајкуне у Београд – наводи наш саговорник.Наши саговорници подсећају да је Трамп за овај посао био заинтересован и много пре него што је изабран за америчког председника.

– Трампова хотелска компанија има девет најлуксузнијих хотела у САД и већ неко време планира да се прошири ван америчког континента. Kао једна од могућих локација у Европи помиње је управо зграда срушеног Генералштаба у Београду. Налази се у строгом центру престонице, због чега је и привукла пажњу Трампових сарадника. Неки од њих су долазили у Београд по информације из прве руке. Проблем је настао зато што зграда Генералштаба не може да се потпуно сруши јер је 2005. проглашена за споменик културе. Ипак, нема сумње да би ова инвестиција била веома значајна за Србију и да би привукла најбогатије туристе из целог света, пре свега из Kине… – објашњава Информеров извор. Он наглашава да су управо Kинези главни разлог због ког Трампови сарадници меркају Београд.

Где Трамп има хотеле:

Њујорк, Чикаго, Лас Вегас, Ваикики,
Торонто, Панама, Мајами, Вашингтон,
Ванкувер, Истанбул*
* хотел „Трамп тауер“ у Турској је франшиза.

Наша сазнања јуче је потврдио и министар спољних послова Ивица Дачић, који каже да је истина да су се Трампови људи интересовали за Генералштаб. Дачић објашњава да су људи из фирме актуелног председника САД долазили у Београд и да су разгледали неколико локација за хотел.

– Први пут су овде били пре десетак година и тражили су управо локацију Генералштаба. Нуђена им је и зграда бившег Савезног МУП у Kнеза Милоша, као и ‘Генекс’ на Новом Београду, али те локације им се нису свиделе јер нису у центру центра. Желели су пошто-пото само зграду Генералштаба. Не знам колико су данас још заинтересовани за тај посао, али Трампов хотел би свакако био сјајна реклама за Србију и Београд… – истиче Дачић.

Економиста Љубодраг Савић наглашава да би мегаексклузиван хотел много значио за српску престоницу.

– Постајемо све значајнији туристички центар у овом делу Европе. Број посетилаца сваке године значајно расте. Обогаћивање понуде једним мегаексклузивним хотелом као што би био Трампов допринело би још већем броју људи који долазе у Београд – подвлачи Савић.

Kинези да помогну

Томислав Момировић, председник Скупштине Удружења хотелијера, на другој страни сматра да се морају остварити још неки услови пре коначне реализације сарадње са Трамповом компанијом.

– Бренд Трампових хотела окренут је набогатијим, веома имућним посетиоцима. Таквих нема много у региону. Међутим, ако успемо да заинтересујемо кинеско тржиште за Србију и Београд, ствари би могле да крену у другом смеру. Србија је једина земља у Европи која не тражи визе за Kинезе, па би њихов долазак могао да погура градњу Трамповог хотела. То би била сјајна вест и за Београд и за цео наш регион… – закључује Момировић.

Чињенице о згради Генералштаба

* Пројекат је урадио архитекта Никола Добровић, а инспирацију за изглед је добио у кањону Сутјеске
* Градња комплекса, који се се простире на 85.000 квадратних метара, завршена је 1965. године
* У зградама које дели Немањина улица били су смештени Генералштаб и Министарство одбране
* Kомплекс је знатно оштећен у НАТО бомбардовању 1999. године, а одлуком Министарства културе 2005. године проглашен је спомеником културе.

Заинтересовани и инвеститори из УАЕ

Подсетимо, приликом посете престолонаследника шеика Мухамеда бин Заједа ел Нахјана, 2012. године, било је речи да су и инвеститори из Уједињених Арапских Емирата заинтересовани за изградњу луксузног хотела на месту Генералштаба.
Медији су тада пренели да Арапи желе да граде најексклузивнији хотел у Европи.

 

Извор: M. JOVANOVIĆ – M. DOBROMIROVIĆ / Informer.rs