Русија

КО ЈЕ ЈЕВГЕНИЈ ПРИГОЖИН? Од Путиновог кувара до ИЗДАЈНИКА мајке Русије (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Твитер принтскрин

Јевгениј Пригожин (62), оснивач Вагнера годинама је важио за једног од блиских сарадника руског председника Владимира Путина.

Рођен као и Путин у Лењинграду, данашњем Санкт Петербургу, Пригожин и Путин су имали много тога заједничког.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак, његови почеци били су другачији. Крајем 70-их година прошлог века млади Пригожин је први пут био у затвору због крађе. Када је изашао убрзо се поново нашао иза браве, али су дела била озбиљнија – дечја проституција, пљачка и изнуда новца.

По распаду СССР Пригожин је ушао у посао са брзом храном, продавао је хот-догове. Његов вртоглави успон у хијерархији моћи у Русији почиње са отварањем луксузног ресторана „Алте Цустомс Статион“ на обали Неве у Санкт Петербургу, где су се окупљали тајкуни и где је упознао и зближио се са Владимиром Путином.

Пригожин је имао смисла за бизнис и развио је мрежу својих ресторана захваљујући уговорима са владом одкојих је зарадио милијарде рубаља. Његова компанија „Конкорд“ је добила више него уносан посао за кетеринг за целу Руску армију, као и за већину школа. Укупна вредност уговора на годишњем нивоу била је преко две милијарде евра.

Пригожин убрзо шири бизнис и на друге сфере. Поседује корпорацију која укључује и фабрику тролова из којих се преко друштвених мрежа шири Путинова Пропаганда широм света. То значи да стотине плаћених интернет тролова преплављују друштвене мреже у земљи и иностранству коментарима мржње против руске опозиције и лажним извештајима.

Сам Пригожин је пре неколико година постаје предмет истраге у Сједињеним Државама због мешања у америчке изборе. Супротно очекивањима Пригожин не остаје у сенци већ оснива „Групу Вагнер“, приватну плаћеничку војну јединицу.

Утицај Вагнера брзо расте и ови плаћеници се тренутно налазе у око 30 земаља, укључујући Сирију и афричке земље. Ипак, на велику сцену Вагнер ступа 24. фебруара прошле године са отпочињањем инвазије на Украјину, тј. специјалне војне операције, како је у Кремљу називају.

Замишљена као брзопотезна војна интервенција руска инвазије се претворила у дуготрајан рат. Велики губици у људству и техници довели су до тога да Пригожин и његова група Вагнер добију значајнију улогу на фронту.

Крајем прошлог лета креће операција освајања Бахмута, града на истоку украјине који се држао све до пре мање од два месеца. Према западним изворима Вагнер је у освајању Бахмута према западним изборима изгубио више од 20.000 војника.

На овај феномен је указао и војни аналитичар Александар Радић у ранијем разговору за Курир:

– Вагнер је посебан феномен. То је приватна компанија, која је добила свој део фронта. То показује размере политичке кризе у Русији. Руси су направили преседан свих преседана и нарушен је монопол државе над оружаном силом. Приватна организација је тада добила свој, кључни део фронта – рекао је војни аналитич – рекао је он.

Након пада Бахмута, Пригожин који је у неколико наврата јавно критиковао војни врх у Кремљу повлачи своје плаћенике са фронта под изговором да им је потребан одмор и пребацује их у Белгород где су руски партизани уз украјинску помоћ извели неколико напада. Дефинитиван крај Вагнера започео је одлуком коју је Путин подржао да све војне групе морају да потпишу уговоре са министарством одбране.

Пригожин је то пре две недеље одбио и позвао министра одбране Шојгуа и начелника генералштаба Герасимова да дођу лично код њега на разговор. Пригожин је руску елиту оптужио да је „заштитила сопствену децу од ратовања, док су деца обичних Руса гинула на фронту“.

Овај бивши робијаш иначе воли луксузан живот. Он има приватни авион, јахту врену милиона долара и неколико раскошних вила. једна од њих се налази на обали Црног мора у природном резервату где је према званичним подацима градња забрањена.

Пре неколико година његова кћерка Полина се удала и свадба је одржана у једном од најелитнијих здању у Санкт Петербургу – вили Романових. Западни медији су спекулисали да би Пригожин после пада Бахмута могао да добије уносне послове са рудницима у Украјини.

Извор: Курир.рс