Издвајамо Србија

ТРАМП У СРБИЈИ: Држаће говор пред 100. 000 људи – врло могуће да Београд буде место следећег састанка Путина и Трампа

Председник САД могао би ускоро да посети Београд.

Председник САД Доналд Трамп могао би ускоро да посети Србију и у Београду се директно обрати српском народу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Вучић је почетком недеље у Вашингтону уручио званични позив председнику Трампу и потпредседнику Мајку Пенсу да дођу у нашу земљу и тај позив је наишао на врло добру реакцију Беле куће.

Наши одлично обавештени извори кажу да је Пенсова реакција на Вучићев позив била изненађујуће позитивна и да је показао велико интересовање за реализацију те идеје.

– Пенс је рекао Вучићу да зна да се српски народ искрено обрадовао Трамповој изборној победи и да је то оставило снажан утисак на челнике нове администрације.Обећао је да ће у најкраћем року Трампу пренети Вучићев позив, што је и учинио. Чињеница да су Срби готово једини у Европи славили Трампов тријумф и пораз Хилари Kлинтон јесте додатни разлог да амерички председник, први пут после 1980. посети нашу државу.

Током разговора у Вашингтону дошло се и до предлога да председник Трамп у Београду одржи говор на великом скупу пред више од 100.000 људи.

Трампова посета била би несумњиво од изузетног значаја за Србију јер је амерички председник у Београду последњи пут био септембра давне 1980. године.

Стручна јавност не искључује могућност да после 37 година угостимо најмоћнију политичку фигуру на свету.

Бивша главна уредница „Политике“ Љиљана Смајловић, која важи за најбољег познаваоца прилика у односима Србије и САД, каже да није немогуће да Доналд Трамп посети Србију.

– Из транскрипта Трамповог разговора са британском премијерком Терезом Меј, који је процурио у јавност, сазнали смо да је америчком председнику веома важно ужива ли симпатије локалног становништва у земљи у коју долази. Све ће наравно зависити од развоја америчких односа са Путином, а ако се ти односи додатно релаксирају, Србија би могла чак и да конкурише као место неког будућег сусрета лидера САД и Русије – сматра Смајловићева.

Стручњак за међународне односе и дипломата Иво Висковић мисли да није превише реално да у Београду видимо Трампа, али да је Пенсов долазак врло известан.

– Не треба очекивати превише, јер смо ми ипак мала земља. Немогуће да Трамп директно дође у Србију, евентуално на неколико сати у оквиру неке шире регионалне или европске турнеје. Прво треба видети колико ће он уопште бити активан председник у том смислу, а колико ће државничке посете препустити, пре свега, државном секретару и потпредседнику. Свакако је Пенсов долазак много извеснији – оцењује Висковић, уз опаску да, мимо драстичног неслагања око питања Kосова, Вашингтон и Београд имају све боље односе, због којих је и могуће размишљати о оваквој посети.

Душан Пророковић из Центра за стратешке алтернативе сумња да ћемо уживо видети шефа Беле куће.

– Трамп одлази само у оне стратешки најважније мисије попут ове недавне у Пољској. На баш дугом штапу је опција да се евентуално појавимо као тзв. пружалац добрих услуга. То би значило да као неутрална земља будемо, на пример, домаћин новог састанка Путина и Трампа. Ако може Минск да буде место на ком се преговара о Украјини, зашто да и ми не покушамо нешто слично – закључује Пророковић.

 

Извор: srbijadanas.com / Informer