Издвајамо Регион

ВЕЛТ: Циљ ЕУ створити мини Југославију на Балкану

Поводом самита у Трсту који је окупио лидере земаља Западног Балкана, немачки лист „Велт“ пише да „ЕУ на Балкану жели да створи нову мини Југославију“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Самит у Трсту окупио је земље Западног Балкана, као и лидере Немачке, Француске и Италије и хрватског премијера Андреја Пленковића.

У чланку се истиче да ЕУ сада није у стању да прими нове чланице, те да због тога желе да створе царинску унију.

„Планирану балканску царинску унију требало би да сачињавају Босна и Херцеговина, Србија, Косово, Црна Гора и Македонија, дакле све земље настале распадом Југославије, те по могућности и Албанија, а из ЕУ поручује како би стварање заједничког господарског простора ове земље учинило спремнијим за приступање Европској унији, када и ако она буде спремна да их прими у своје друштво“, пише „Велт“.

Истовремено, ЕУ жели задржати свој утицај у региону у којем се већ „сукобљавају ривалске велике силе“. На срећу за Словеније и Хрватску, „оне су већ чланице ЕУ“.

„Циљ царинске уније је деактивирати балканско буре барута, али без тога да се те земље приме у ЕУ, с тим да је Западни Балкан за ЕУ тривијалан, али је политички гледано, нарочито ако се зна европска историја, од централног значења. Југославија је држала стабилном ту експлозивну мешавину народа, а сада је то задатак Европске уније“, пише у тексту у немачком листу, у коме се упозорава да напетост у региону све више расте.

Зато ЕУ жели „оживети бившу Југославију, овај пут као царинску и транспортну унију, само без Хрватске и Словеније које су већ у ЕУ“. У таквој констелацији „Србија би била главна и све остале државе би гравитирале према њој“, те не чуди зашто службени Београд најснажније подржава ову „европску, односно прецизније немачку идеју“.

„Као што је Београд доминирао у Југославији, тако би оставио највећи траг и у новој унији“, констатује се у „Велту“, те додаје да се онда и Македонија „не би више стално морала плашити за свој опстанак, јер би била део већег савеза, уместо сама и без одбране, окружена суседима који су непријатељски настројени: Грчком, Албанијом, Бугарском и Србијом, које све донекле сматрају да Македонија није права држава, те да неки њени делови њима припадају, а и да су Македонци измишљен народ“.

Напомиње се и да су анкете показале да се жали због распада Југославије у земљама Западног Балкана, с изузетком Косова, а констатује се и да је нестанак Југославије створио вакуум моћи у Европи који ни данас није испуњен на одговарајући начин.

„Баш као што је распад Хабсбуршке монархије учинио Европу слабијом и Хитлеру касније изручио новонастале патуљасте државе, тако је и крај Југославије створио перманентну зону конфликта у срцу Европе“, у којој „игре геополитичке доминације играју Русија, Турска, САД, Немачка и друге велике силе“.

Југославија се распала због „ривалитета Срба и Хрвата“, но и нова западнобалканска унија би била биполарна: с једне стране осам милиона Срба у Србији и БиХ, а с друге пет милиона Албанаца у Албанији, Косову и Македонији доминирали би остатком савеза.

„Ако би све те земље створиле заједнички економски простор, то би логично олакшало њихово приступање ЕУ“, пише „Велт“ и подсећа да је сама ЕУ започела мање-више као царинска унија. С друге стране, нарочито је проблематичан однос Србија и Косова, која га сматра својим делом, а не независном државом, те би се у том случају могао поновити кипарски сценарио“, пише у тексту.

„Најмање користи би од западнобалканске царинске уније имала Црна Гора, која је највише одмакла у својим преговорима за приступање ЕУ, те би за њу останак у новоствореној царинској унији значио највећи губитак. За Косово би та идеја, упркос доминацији Београда, могла донети највише користи, јер реч је о држави која је од свих најдаље од чланства у ЕУ, те би ово био за њих дословно први корак у том правцу“, закључује се у тексту.

 

Извор: Индекс.хр