Свет

ВАТИКАН ДЕ ФАКТО ПРИЗНАО КОСОВО!

У тајној депеши која је у Вашингтон послата из америчке амбасаде у Ватикану 30. априла 2008. године пише да је монсињор Мигел Маури америчким званичницима дословце рекао да је Света столица „де факто“ признала независност Косова, али да то није формализовала због наставка екуменистичког дијалога са СПЦ.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Света столица није спремна да формално призна Косово зато што би то поткопало екуменистички дијалог са СПЦ. Маури је, међутим, умањио значај ватиканског оклевања да Косово формално призна, подвлачећи да је Ватикан „де факто“ признао нову републику. Маури је истакао да је Света столица прва коментарисала јавно да је независност Косова ствар која се више не може оспоравати – и то 18. фебруара 2008, само дан након што је Косово прогласило независност. Маури је подсетио и како се папа срео с председником Косова Фатмиром Сејдијуом и како су католички клирици на Косову поздравили независност бивше српске покрајине. (…) Маури је истакао да је Ватикан „де факто“ признао Косово и да за сада нема потребе да предузима друге акције, наводе се у депеши.

Коментар из СПЦ о овим сазнањима јуче нисмо добили, а одговор није стигао ни из дипломатског представништва Ватикана у Београду.

ЕВО ЗАШТО СЕ ЗАПАД ПЛАШИ разграничења Срба и Албанца

Бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић, с друге стране, каже да га то нимало не чуди.

– Ватикан је имао значајну улогу у разбијању СФРЈ јер је признао унилатералне сецесије бивших југословенских република. Запад сецесију Косова третира као завршавање разбијања Југославије и у том светлу треба посматрати недефинисан однос Ватикана. Међутим, важно је да ипак није формално признао Косово, нити има назнака за то – закључује Јовановић.

БРУКА – ‘Данас’ признао Косово

Дневни лист „Данас“, веровали или не, увелико је Косово прогласио за засебну државу! Наиме, у тексту под насловом „Питање РС отвара и питања Санџака“ новинари и уредници овог листа јуче су Косово означили као „некадашњу јужну српску покрајину“!?!

 

 

Извор: Informer.rs