Свет

ВАШИНГТОНУ „ПУКАО ФИЛМ“ Време за преговоре са Ким Џонг Уном је ИСТЕКЛО, пред Америком су ТРИ ОПЦИЈЕ

Фото: Јутјуб

САД неће тражити од Савета безбедности УН да реагује на најновији ракетни тест Северне Кореје, изјавила је америчка амбасадорка у УН Ники Хејли, и додала да је „време за разговор завршено“.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пјонгјанг је у петак испалио далекодометни пројектил који би, према тврдњи ЦНН-а, потенцијално могао да угрози америчке градове попут Лос Анђелеса или Чикага. Нови тест наишао је на осуду САД, Кине, Јапана и Јужне Кореје, и уједно означио почетак размишљања о новим тактикама за обуздавање Ким Џонг-уна, преносе амерички медији.

– Северна Кореја је већ предмет бројних резолуција Савета безбедности, које редовно крши и пролази некажњено – изјавила је Хејли у недељу.

Америчка амбасадорка је уперила прстом у Кину и рекла да „Пекинг мора да одлучи да ли ће коначно предузети виталне кораке по питању обуздавања Пјонгјанга или не“. Са њом се слаже и председник САД.

– Наши будаласти претходни лидери дозволили су Кини да годишње склапа милијарде долара вредне уговоре са Северном Корејом, и птиром ништа не чини за САД у смиривању Ким Џонг-унових активности – недавно је на Твитеру написао Доналд Трамп.

С друге стране, портпарол кинеског Министарства спољних послова Генг Шуанг истакао је да су „напори Кине у смиривању севернокорејских нуклеарних активности и те како видљиви“, и додао да „проблем није изазвала Кина, а да су за његово решавање неопходни напори свих светских сила“.

ДАЧИЋ ПОРУЧИО ХРВАТИМА: Не плаћајте концерт усташи Томпсону ако желите добре односе са Србијом!

Неки експерти изразили су скептицизам по питању крајњег домета севернокорејских ракета, истичући да је носивост пројектила непозната (што је тежа носивост, домет је краћи).

Притисак на Кину

САД су под командом Доналда Трампа свој фокус преместиле на притискање Кине да смири Северну Кореју и њеног лидера Ким Џонг-уна. Поједини амерички аналитичари тврде да санкције Пјонгјангу не циљају праву мету, те да морају да „поткаче“ и кинеске интересе како би натерали Пекинг да се озбиљније забави „непослушни млађим братом“.

Ипак, поставља се питање да ли би било какве санкције успеле да одврате Северну Кореју од њеног нуклеарног програма, имајући у виду колики је то приоритет за владајући режим, истиче ЦНН.

С друге стране, постоје стручњаци попут Џона Делурија, професора кинеско-корејских односа на универзитету у Сеулу, који тврди да Кина ни на који начин не може да обузда Кум Џонг-уна.

– Прошло је време великог кинеског утицаја на Пјонгјанг. Кини је лако да обузда Северну Кореју исто онолико колико је Америци лако да смири ситуацју на Блиском истоку или одврати Израел од развоја нуклеарног програма – рекао је Делури.

Време за разговор

Ако се испостави да је тако, да Кина нема ни близу онолико утицаја на Северну Кореју колико то мисле Американци, онда то на столу оставља три опције: смену режима, војни удар, или директне преговоре Трампа и Ким Џонг-уна.

Док су поједини фактори у Вашингтону, попут шефа ЦИА Мајка Помпеа, изјавили да су спремни за смену режима у Северној Кореји, ризик од избијања крвавог рата и хаоса су веома велики, због чега је из Стејт департмента стигла порука да такав сценарио није у оптицају.

ОГЛАСИО СЕ СПОРТСКИ ДИРЕКТОР ЗВЕЗДЕ: Ко ће још и када стићи међу црвено-беле

Да ствар буде гора по Американце, друга опција (војни удар) са собом носи још веће последице, што је потврдио и шеф Пентагона Џејмс Матис.

– Улазак у војни конфликт са Северном Корејом могао би да донесе трагедију невероватних размера – рекао је Матис, а стручњак за Северну Кореју Џефри Луис се надовезао и истакао да је „превентивни напад морао бити спроведен пре него што је Пјонгјанг добио нуклеарно способну ракету далеког домета, а да сада то није опција“.

стаје само једно решење: дипломатија.

Имајући у виду да су разговори шест страна: Северне Кореје, Кине, САД, Јапана, Јужне Кореје и Русије пропали пре више од једне деценије, наредне америчке админситрације одбијале су било какву сарадњу са Пјонгјангом све док се режим не одрекне нуклеарног програма.

Такав приступ показао се као поприлично апсурдан, сматра Луис.

– Константно смо инсистирали на убеђењу да су Севернокорејци попут лошег вица, те да не морамо да им дамо ништа. Много смо погрешили, а чињеница да су у међувремену развили нуклеарно оружје то и доказује – рекао је Луис за ЦНН.

Џон Волфштал, бивши саветник за националну безбедност у администрацији Барака Обаме, изјавио је прошле недеље да је можда дошло време да САД одустану од покушаја да денуклеаризују Северну Кореју.

– Колико год желели да Пјонгјанг замрзне свој нуклеарни програм, испоставило се да ниједна од силних комбинација претњи, ангажовања, преговора и санкција није уродила плодом – истакао је Волфштал, и додао да је време да „САД директно седну за сто са Северном Корејом и дипломатски је одврате да уопште и помисли на коришћење нуклеарног оружја“.

 

Извор: Blic.rs