Свет

Следе нам разорне климатске промене: Чекају нас суше и поплаве од којих се Земља никада неће опоравити

Фото: Pixabay.com

Научници који су учествовали у истраживању са сигурношћу од 90% тврде да ће се температуре подићи за два до 4,9 степени Целзијуса у односу на раздобље пре индустријске револуције.

 

Истраживање спроведено на Универзитету Вашингтон показало је да ће свет сваког тренутка доћи до прекретнице која ће донети незаустављиве, разорне климатске промене.
Научници који су учествовали у истраживању са сигурношћу од 90% тврде да ће се температуре подићи за два до 4,9 степени Целзијуса у односу на раздобље пре индустријске револуције. Овакав развој догађаја неће зауставити ни мере које се предузимају на смањењу емисије гасова који изазивају ефекат стаклене баште.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ТЕОРИЈА ЗАВЕРЕ КОЈА ПОМЕРА ГРАНИЦЕ НАУЧНЕ ФАНТАСТИКЕ: Земља је ШУПЉА а у њеном средишту живе ОНИ

Незаустављиве промене

У овом тренутку научници сматрају да ће свет погодити катастрофални ефекти попут суша, екстремних временских услова и опасног повећања нивоа мора. Раст температуре за два степени Целзијуса сматрају тачком након које ће промене постати незаустављиве.

Готово сигурно нећемо успети да зауставима загревање на 1,5 степени Целзијуса како је то предвиђено Паришким споразумом о клими. Чак 99% је шансе да ће загревање прећи ту границу.

Загревање и економија

Доктор Дарган Фриерсон са Универзитета у Вашингтону каже: „Земље су се препирале и око циља од 1,5 степени Целзијуса јер ће то утицати на начин живота на какав смо навикли. Заиста, штете које би настале од екстремних врућина, суша и времена, као и од подизања нивоа мора биће много веће ако температура порасте за два степена или више.“

Научници су прегледали податке везане за популацију и економске активности последњих 50 година како би израдили ово предвиђање. У обзир су узели и „интензитет угљеника“, односно количину угљен-диоксида које је емитовано на сваки долар економске активности.

Овакав приступ другачији је од онога који су користили истраживачи Међувладиних панела о климатским променама, пише Индепендент.

На ивици

Професор Адријан Раферти који је предводио тим универзитета у Wасхингтону каже да је велики проблем с којим се сусрећу истраживачи тај што је тешко одредити вероватноћу за поједини сценарио.

– Наше анализе компатибилне су с претходним предвиђањима, али показују да је мала вероватноћа да се догоде оптимистични сценарији. Ближе смо ивици него што то мислимо. Пре свега, циљеви који су постављени Паришким споразумом су амбициозни, али реални. Лоша вест је да то вероватно није довољно да загревање задржимо испод 1,5 степени- каже он.

Убрзано загревање

Друга студија објављена у истом часопису показује да чак и ако емисија фосилних горива ове године стагнира, до краја века ће температура вероватно порасти за 1,3 степеница Целзијуса у односу на прединдустријско раздобље.

Постоји чак 13 посто шансе да ће Земља до 2100. године бити топлија за 1,5 степени , сматра др Торстен Мауритсен с метеоролошког Института Макс Планк у Немачкој.

Фото: Pixabay.com
Извор: Telegraf.rs