Свет

ПРЉАВА ШИПТАРСКА ИГРА: Албанци дају милионе Трампу да утиче на Вучића?!

Албански лобисти новцем ће утицати на администрацију председника САД Доналда Трампа да би издејствовали повољно решење косовског проблема, а Србија наде полаже у снажну дипломатску активност, пише „Блиц“

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Није тајна да су милиони који се већ годинама из Приштине сливају ка Вашингтону придобили Клинтонову, Бушову и Обамину администрацију, наводи лист.

Доналд Трамп би, међутим, могао бити председник САД под којим ће косовски чвор бити коначно распетљан, па ће лобирање и финансирање албанских интереса сада бити веће него икад пре, наводи „Блиц“.

Лист пише да се као највећи финансијер албанских циљева на Капитол хилу помиње се пре свега „најбогатији Албанац“ Беџет Пацоли, али и некадашњи челник Самоопредељења Фљорин Краснићи и бизнисмен Хари Бајрактари.

Пацоли, чија је коалиција и даље у игри да добије премијерско место у влади Косова, познат је по плаћану лобиста и састанцима на којима је желео да утиче на признање Косова, али и (недавно) ослобађање Рамуша Харадинаја из екстрадиционог притвора у Француској.

Вучић о свађи у опозицији: Не бавим се тиме, НАРОД ИХ НЕЋЕ!

Србија с друге стране планира дипломатску офанзиву. Како се наводи, председник Србије Александар Вучић ће имати низ билатералних састанака, а до краја године требало би да се састане и са председником САД Доналдом Трампом.

Вучић пре тога требало да у Бриселу седне за сто са новом косовском владом (када и ако буде формирана).

Већ крајем септембра догодиће се и дуго најављивани састанак Вучића и турског лидера Реџепа Тајипа Ердогана у Београду, а око 20. септембра очекује се састанак Вучић-Пенс на маргинама седнице УН о Косову.

 

Извор: Informer.rs / Blic.rs