Свет

„СВЕТ ЋЕ НЕСТАТИ У ТРОСТРУКОМ УДАРУ!“ Језиве тврдње

Свет се неће окончати са “једним метком”, већ ће то бити дешавање са троструким ударом, кажу научници.

Комбинација недовољног снабдевања храном, растућих нивоа мора и подручја на планети, која су све топлија за живот, на крају ће довести до изумирања скоро свих врста сисара, укључујући људе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Али, узрок тога можда није оно што замишљате, пише “Метро”.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Континенти ће ударати један о други и направити један џиновски

Док су климатске промене веома стварна претња данашњој популацији, овај апокалиптичан сценарио – који је предвидео суперкомпјутер – биће узрокован ударањем свих континената један о други и обликовањем једне џиновске копнене масе.

Овај врео, сув и углавном ненастањен суперконтинент на срећу је удаљен 250 милиона година. До тада ће Сунце постати сјајније и више ће загревати Земљу, док ће формирање суперконтинента довести до чешћих вулканских ерупција које ће ослободити огромне количине угљен-диоксида.

Све то заједно ће довести до температуре на Земљи између 40-50 степени Целзијуса.

Непријатељска околина без хране и воде за сисаре

– Новостворени суперконтинент ће ефективно створити троструки удар, који се састоји од ефекта континенталности, топлијег Сунца и више ЦО2 у атмосфери, повећавајући топлоту за већи део планете – рекао је вођа студије др Александар Фарнсворт са Универзитета Бристол.

Континенталност је један од фактора који утиче на климу, у зависности од тога колико су подручја удаљена од мора.

– Резултат је углавном непријатељска околина без извора хране и воде за сисаре. Људи, заједно са многим другим врстама, изумреће због своје неспособности да отклоне ову топлоту знојем, који хлади њихова тела – рекао је Фарнсворт.

Биће настањиво свега 8-16% земље

Међународни тим научника применио је климатске моделе, симулирајући трендове температуре, ветра, кише и влаге за нови суперконтинент.Да би проценио будући ниво ЦО2 тим је користио моделе кретања тектонских плоча, океанске хемије и биологије да мапира унос и ослобађање гаса.

Једном кад се оформи суперконтинент зван Пангеа Ултима, модел предвиђа да ће свега између 8-16 одсто земље бити настањиво за сисаре. Ипак, коаутор студије др Јунис Ло каже да је важно фокусирати се на садашњост уместо на бриге за будући сценарио.

– Док предвиђамо ненастањиву планету за 250 милиона година, данас већ трпимо екстремне врућине које су штетне по људско здравље. Зато је кључно досегнути нулте емисије (штетних гасова који стварају ефекат стаклене баште) што је пре могуће – рекао је он.

Температуре од 40-70 степени

Фарнсворт је указао да су изгледи за далеку будућност “веома суморни” и да би нивои угљен-дикосида могли да се удвоструче у односу на тренутне.

– С обзиром да се такође предвиђа да ће Сунце емитовати око 2,5 одсто више радијације, а да ће суперконтинент бити примарно лоциран у топлим, важним тропима, већина планете могла би да се суочи са температурама између 40-70 степени Целзијуса – рекао је он.

Фарнсворт је указао да ова студија такође наглашава да свет унутар такозване “настањиве зоне” Сунчевог система можда није најгостољубивији за људе, у зависности од тога да ли су континенти раштркани као данас или је све на једном великом суперконтиненту. Истраживачи кажу да, иако ће Земља и даље бити у “настањивој зони” за 250 милиона година, повећани нивои угљен-диоксида ће направити свет ненастањивим.

Студија је објављена у журналу “Природа геонауке”.

Извор: Блиц