Издвајамо Србија

ДА ЛИ ВЕРУЈЕТЕ КАРИЋУ? Квадрат у Београду може бити 500 евра под условом да…

Тесла град (Фото: Јутјуб)

Београд — Најава масовне станоградње на Макишком пољу са ценом квадратног метра од 500 евра отворила је питање да ли се по тој цени могу понудити квадрати у Београду.

Фото: Јутјуб

У српској престоници у којој је просечна цена квадрата око 1.000 евра или нешто чак и већа, јефтинији станови се могу купити у ободним насељима попут Котежа, Крњаче, Раковице, Ледина, Батајнице, али ни тамо цена није испод 800 евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако би се узело у обзир да је реч о масовној станоградњи што значи да би цена била нешто нижа због габарита, ипак се тешко долази до цене од 500 евра за квадрат.

Професор Грађевинског факултета Универзитета у Београду Драгослав Шумарац каже да цена може бити толика, али ако је земља џабе.

“Станови могу да буду 500 евра по квадратном метру ако је земља џабе. Другачије не. Испод 700 или 800 евра не може”, казао је Шумарац.

Цена земљишта увећава трошак а претпоставка је да је на тој локацији цена ара око 10.000 евра, каже Шумарац.

“Нереално је то. Сама конструкција би коштала толико, без зидова, плоча, темеља, инсталација, унутрашњих завршних радова…”, наводи Шумарац.

Како додаје, још једна димензија у целом том пројекту је сама локација јер је реч о водозаштитном подручју, које је под заштитом јер је то место одакле се Београд снабдева водом, ту су бунари.

То, како каже Шумарац, изискује додатне трошкове на заштити тог подручја од загађења, што додатно повећава цену изградње.

Економиста Милан Ковачевић каже да не може ваљан стан да се направи и да кошта 500 евра по квадратном метру.

“Питам се ко би имао интереса да гради тако ниску цену квадрата. Ако је то продајна цена, значи да је цена изградње још нижа од тога, јер нико не ради нешто из љубави према народу. Грађевински бизнис је комерцијална делатност и ко гради хоће и да заради”, каже Ковачевић.

Сем тога, не верујем у најаве, толико пута је толико тога најављивано па није било ништа, каже он.

Нешто више о самом пројекту и рачуници како се дошло до цене од 500 евра за квадратни метар стана покушали смо да сазнамо у Удружењу индустријалаца и предузетника Србије, које је пре два дана најавило да ће градња почети до краја године.

Међутим, у асоцијацији која је у функцији промоције пословања породице Карић нам је речено да је Богољуб Карић о томе већ све рекао на телевизији.

Град Београд је крајем јула објавио да је архитектонско-урбанистички конкурс за будући изглед Макишког поља завршен, да је одабрано првонаграђено решење и добијен концепт његовог развоја.

Нешто раније, након састанка са челницима града Београда, компанија БК група саопштила је да је пројекат „Тесла град“ на корак од реализације у Макишком пољу. То је поздравио И градоначелник Београда Синиша Мали.

И прва линија будућег метроа требало би да полази баш од Макишког поља према Панчевачком мосту И Мирјеву, мада је раније најављивано да ће ићи од Бановог брда ка Карабурми, што указује да се на наки начин и градским одлукама даје предност тој локацији.

Сличан, мада државни пројекат изградње јефтиних станова по цени од 350 евра по квадратном метру, најављиван је пре неколико година.

 

Извор: Б92