loading...
Издвајамо Србија

ДОСМАНЛИЈЕ У РАТУ – ЈАНКОВИЋ И ЈЕРЕМИЋ ШУТНУЛИ ШУЛА: Шутановац је Вучићев тројански коњ за београдске изборе

У договорима опозиције о заједничком наступу на београдским изборима – преокрет. Покрет слободних грађана Саше Јанковића прекида сарадњу са Демократском странком Драгана Шутановца, због речи које је изговорио у јутарњем програму телевизије Н1.

„Хвала на питању, у јако добрим односима смо“, рекао је председник Демократске странке Драган Шутановац.

Тако је Драган Шутановац, на самом почетку гостовања у Новом дану телевизије Н1, говорио о свом односу са Сашом Јанковићем. Потом је објаснио да је ДС направио предлог измена Устава који се тиче правосудног система – каже да та идеја нема везе са дијалогом о Косову, који је најавио председник Александар Вучић.

„Желим да нагласим да није питање слања, пошто је то наглашено да ћемо ми сад слати Вучићу – ми ћемо послати свим парламентарним групама, послаћемо и амбасадору ЕУ у Србији, послаћемо и амбасадорима Европске уније који, на крају крајева, и треба да условно речено подрже ту измену Устава“, рекао је Шутановац.

Управо то што је поменут председник државе за Покрет слободних грађана Саше Јанковића значи престанак сарадње са Демократском странком – за њих је неприхватљиво „слање“ предлога Александру Вучићу.

„Покрет слободних грађана обуставља планове о изборној сарадњи са Демократском странком пошто је председник ДС-а Драган Шутановац јавно понудио Александру Вучићу сарадњу на изменама Устава. Жалимо због заокрета председника ДС-а и понављамо да је једини дијалог који ће Покрет икада имати са Александром Вучићем искључиво разговор о мирној предаји власти“, наводи се у саопштењу ПСГ.

Саопштењем на саопштење – реаговала је и Демократска странка – кажу да нема никаквог заокрета, као и да њихов противник није Саша Јанковић, већ Александар Вучић.

„Демократска странка је безусловно подржала Сашу Јанковића на председничким изборима верујући да и он заступа идеје за које се ми боримо. Управо због тога, саопштење Саше Јанковића збуњује грађане Србије и иде у корист штете целокупне опозиције пред изборе у Београду. Демократска странка нема намеру да води дебату у медијима нити са Сашом Јанковићем нити са било ким из опозиције“, навеле су демократе.

Поделе попут ових још више удаљавају проевропску опозицију од заједничке листе на београдским изборима – нарочито ако се има у виду да су сада на „танком леду“ и преговори оних којих су већ виђени у коалицији, каже Зоран Пановић, програмски директор Демостата.

„На две листе опозиције ићи ће још две можда Вучићеве листе, тако да ће бити врло велика маскировка, биће великих маскирања, нећемо до краја уопште знати ко је опозиција, биће врло битан тај консалтинг да се одреди шта је опозиција“, сматра Зоран Пановић.

У међувремену се се огласиле и Социјалдемократска странка као и организација Вука Јеремића – у одвојеним саопштењима саопштили су исто – да је њихов предуслов за политички договор обећање да неће бити сарадње са Српском напредном странком.

 

Извор: Н1

loading...