Издвајамо Свет

КИНА ИЗДАЛА ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ: Трећи светски рат је апсолутно неизбежан, јер САД су спремне да…

Кина је издала своје најсигурније упозорење до данас, тврдећи да је Трећи светски рат “неизбежан,“ јер изгледа да су САД спремне да интервенишу у Северној Кореји.

Како режим Северне Кореје наставља да игнорише санкције УН-а по питању њихових нуклеарних амбиција, Ким Џонг Ун је упозорио САД да ће наставити са лансирањем ракета ка америчкој територији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Еxпресс.цо.ук извештава: Амерички бомбардери су постављени у Гуаму и спремни су да нападну ако дође до наредбе.

Северна Кореја је осудила САД због доношења “огромних нуклеарних стратешких средстава“ на корејско полуострво, са америчком групом носилаца авиона која се упутила ка овом региону у припреми за најновију Ким Џонг Унову демнострацију војне снаге његове земље.

Тензије расту откако је Трамп лансирао 59 Томахавк ракета на сиријску ваздухопловну базу као одговор на смртоносни напад гасом, за који се веровало да је извршен по наређењу сиријског лидера Башара ал Асада.

Након америчких ваздушних напада у Сирији, портпарол Института за разоружање и мир Министарства спољних послова, рекао је у саопштењу: “САД на корејско полустрво, највећу врућу тачку на свету, уводе огромна нуклеарна стратешка средства, озбиљно угрожавајући мир и сигурност на полуострву и гурају ситуацију на ивицу рата.“

“Ово је створило опасну ситуацију у којој би термо-нуклеарни рат могао избити сваког тренутка.“

Раније ове недеље је амерички лидер написао на твитеру да је Северна Кореја “тражила невољу,“ и обећао да ће средити ову државу уколико буде потребно, јер су тензије близу преломне тачке.

Заменик министра спољних послова Пјонгјанга, Хан Сонг Риол, рекао је да је ситуација на корејском полуострву у “мрачном циклусу,“ и такође је оптужио председнка Трампа да “ствара проблеме“ са “агресивним“ твитовима.

Он је рекао: “Трамп увек прави провокације са својим агресивним речима.“

“Није Северна Кореја, већ су САД и Трамп ти који стварају проблеме.“

Изненађујућа и непредвидива природа Трампове војне стратегије је стране лидере довела до црвеног упозорења.

Русија и Иран, који подржавају Асада у текућем сиријском сукобу, упозорили су на озбиљне последице уколико САД поново нападне снаге режима.

Један стручњак из Северне Кореје је чак упозорио да би се Русија и Кина, главни савезник Пјонгјанга, могле ујединити против Беле куће због агресивног става Трампа по питању Сирије и Северне Кореје.

Професор Рудигер Френк је за немачки магазин Фокус рекао: “Американци су били у могућности да стварају проблеме између Совјетског Савеза и Народне Републике Кине још од 1970-их година.“

“Али сада се САД суочавају са обе земље прилично агресивно. Русија и Кина имају заједничког противника који их уједињује.“

Последњих година Ким Џонг Ун је покретао нуклеарне тестове који су се поклопили са “Даном Сунца,“ годишњим празником у Северној Кореји у знак обележавања рођења оснивача ове земље, Ким Ил Сунга.

Стручњаци верују да би нуклеарни тест Северне Кореје могао бити неизбежан, са сателитским снимцима који откривају “неуобичајено висок ниво активности“ на локацији за нуклеарно тестирање Пунги-ри.

Кинески министар спољних послова Ванг Ји је у петак рекао да ситуација на корејском полуострву кренула ка “путу без повратка,“ уколико не дође до драстичне промене дипломатије.

Јужна Кореја, савезник САД-а, је упозорила Север на “моћне казнене мере“ ако Ким Џонг Ун спроведе још један нуклеарни тест.

“Ако Северна Кореја спроведе стратешке провокације као што је нуклеарни тест или лансирање интерконтиненталних балистичких ракета, сигурно ће доћи до моћних казнених мера које ће севернокорејском режиму бити тешко да издржи,“ наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Јужне Кореје.

Амерички потпредседник Мајк Пенс у недељу путује у Јужну Кореју на дуго планирану 10-дневну посету Азији.

Амерички председник је од тада испратио интервенцију у Сирији бацајући Мајку свих бомби (МОАБ) на подземну мрежу пећина ИСИС-а у Авганистану, наводно убивши најмање 36 џихадиста.

Домаће пословање нуклеарним бункерима у Америци цвета – делимично захваљујући шокантној победи Трампа на америчким изборима.

Градитељ склоништа Гари Линч каже да је био изузетно заузет због растућих страхова од “Трамп-окалипсе“ – нуклеарног рата изазваног непредвидивим понашањем новог председника.

 

Извор: Webtribune.rs