Свет

КИНА ОДБРУСИЛА: Никада нећемо дозволити РАТ на нашем прагу, заборавите на хаос у Северној Кореји!

Након тензија због ракете коју је Северна Кореја испалила у уторак, али и претње председника САД Доналда Трампа упућена тој земљи, коначно се огласила и Кина.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Из Пекинга је стигла јасна и оштра порука. Кина никада неће дозволити хаос на Корејском полуострву и рат на сопственом прагу, јавља агенција „Синхуа“, преноси „РТ“.

Порука је несумњиво упућена управо Трампу, који је запретио војном акцијом против Пјонгјанга, а саопштена је експресно након што су амерички бомбардери Б-1Б заједно са јужнокорејским ловцем започели заједничку операцију услед, како су изјавили, „великих тензија у региону“.

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Туђман предводио удружени злочиначки подухват

У питању су два бомбардера нуклеарног капацитета и два ловца, који се придружио један јужнокорејски Ф-15К ловац, јавила је агенција „Јонхап“ из Сеула.

Јужна Кореја је саопштила да су амерички авиони надлетали њену територију у циљу „демонстрирања силе након најновијег балистичког теста Северне Кореје“.

Портпарол кинеског Министарства одбране Рен Гуокјанг поручио је да је конструктивни дијалог једини начин да се реши севернокорејска криза, и додао да ће Кина инисистирати на „денуклеаризацији региона“.

– Никада нећемо дозволити хаос у Северној Кореји и рат на нашем прагу – рекао је Гуокјанг.

Његова колегиница из Министарства спољних послова Хуа Чуњинг изјавила је да „корејски проблем није компјутерска игра“, и позвала све стране да се активно укључе у проналажење мирног решења ситуације.

Подсетимо, Северна Кореја је у уторак лансирала интерконтинентални пројектил „Хвасонг 12“, који је прелетео Јапан и пао у океан, изазвавши општу панику и ванредно стање у тој земљи. Премијер Јапана Шинзо Абе затражио је хитну седницу Савета безбедности УН, а огласиле су се и Русија и САД.

Из Кремља су поручили да је „након овог покушаја евидентно да се Ким Џонг-ун не шали“, док је Доналд Трамп из Беле куће оштро изјавио да су „сада све опције на столу“, као и да „дипломатија очигледно није одговор на Кимове потезе“.

АПСОЛУТНИ ХИТ! РУСИЈА ВИШЕ НИЈЕ ДОБРОДОШЛА У НАТО: Овако нешто могу да одвале само Амери!

Руси су заузели исти став као и Пекинг, инисистирајући на дипломатском решењу, саопштио је њихов стални представник у УН Василиј Небензија, и притом осудио „милитаризацију региона“ од стране САД и Јужне Кореје.

Ким Џонг-ун је с друге стране саопштио да тестирање балистичке ракете представља „први корак војне операције (Корејске народне армије) на Пацифику и смислени увод у обуздавање Гуама (америчке територије у Пацифику)“.

 

Извор: Blic.rs

 

Бонус видео:

https://youtu.be/GSpMsnQUGBw