Издвајамо Србија

Напредњаци се потукли око плаката

Уместо да га третирају као жртву, мој клијент је постао осумњичени, због чега ћемо поднети кривичне пријаве не само против градоначелника Суботице Богдана Лабана већ и против полиције која му није пружила одговарајућу медицинску негу – каже за Данас Душан Клиска, адвокат асистента на Грађевинском факултету у Београду Владимира Половине кога су претукли телохранитељи градоначелника Суботице Богдана Лабана у суботу, 26. августа, у једном од суботичких хотела. Градоначелник је оптужио Половину да је по граду лепио плакате против њега, а интересантно је да су обојица чланови СНС. Након инцидента, један против другог су поднели кривичне пријаве због угрожавања сигурности.

Градоначелник је осумњичио Половину да је по Суботици лепио плакате „Богдане, Бог је љут“, нашао се „прозваним“, те је са телохранитељима отишао до хотела где је Половина са породицом био гост на свадби. Тучи је претходио вербални напад Лабана, уз низ увреда и претњи попут „ишчупаћу ти гркљан“. Након што је аудио-снимак доспео у јавност, Лабан је негирао да је било туче, већ само вербалних увреда, због чега се извинио грађанима. Породица Владимира Половине, као и његов адвокат, тврде супротно. Након што је полицији пријавио напад, уместо да га одведу код лекара како би се утврдило да ли је и колико повређен, суботичка полиција га је задржала до понедељка ујутру, због чега ће његов адвокат Клиска поднети тужбу.

– Мој клијент је сада у статусу осумњиченог, по пријави господина Лабана, у којој се наводи да је Половина њему угрозио сигурност. Али, папири су једно, видећемо шта ће показати поступак – указује Клиска, додајући да је он поднео три кривичне пријаве, две против Лабана и једну против полиције. Против градоначелника Суботице поднета је пријава због угрожавања сигурности и за насилничко понашање, као и за лажно пријављивање кривичног дела. Против полиције поднета је пријава за злостављање и нечовечно поступање.

– Чим сам дошао до мог клијента, тражио сам да га воде у болницу на преглед, да се констатују повреде и одреди терапија, јер је добио бројне ударце у главу. Једва су нас пустили код доктора. Међутим, полиција нам је одузела лекарски налаз и забранили су ми да му донесем лекове, због чега је готово 24 часа трпео болове – истиче Клиска. Он додаје да су се Половина и Лабан „површно познавали“, углавном преко медија, и да је у овом случају потпуно небитно да ли је Половина лепио плакате или не. Наредно саслушање у вези са овим случајем биће одржано сутра.

Лабан: Не размишљам о оставци

„Извињавам се грађанима Суботице и Србије што сам користио непримерене речи, иако тај човек ништа добро не заслужује. Погрешио сам и реаговао непримерено“, поручио је Богдан Лабан. На питање да ли ће поднети оставку на место градоначелника Суботице, Лабан је рекао да је спреман да сноси политичке последице, али да о оставци неће сада одлучивати.

СНС: Лабана приморали да краде

Српска напредна странка јуче је саопштила да су речи њеног члана и градоначелника Суботице Богдана Лабана недоличне и да представљају његов лични чин, али да их је изговорио јер су „покушали да га приморају да краде“. У СНС-у су додали да је тај чин „који је, иако неоправдан, настао након што су покушавали да га приморају да краде исти они које данас штите лидер ПГС-а Саша Јанковић и ДС.

Лабанова заменица запањена његовим понашањем

Тимеа Хорват, заменица градоначелника Суботице и председница суботичког одбора Савеза војвођанских Мађара (СВМ), изјавила је јуче да је запањена неприкладним понашањем градоначелника и да такво понашање није карактерисало руководство града у протеклом периоду.

Опозиција тражи Лабанову смену и истрагу надлежних

Покрет слободних грађана, Демократска странка и Нова странка затражили су истрагу надлежних органа и хитну смену градоначелника Суботице. „Лабан је права слика власти у Суботици и власти у Србији, али није права слика грађана Суботице и Србије. Човек који је претучен је члан СНС-а. Како ли се онда понашају према опозицији, ако се тако понашају према својим члановима? Ми више немамо политику, ми имамо насиље, а грађани треба да кажу ‘не’ властима које своју владавину заснивају на насиљу“, рекао је лидер ПСГ Саша Јанковић. Хитну смену градоначелника Лабана и истрагу надлежних органа због „његове бахатости“ затражила је и посланица и функционерка Демократске странке Александра Јерков. Нова странка саопштила је да малтретирање Половине потврђује да је СНС „терор и насиље завела као легитимне методе владања, а од Србије направила своју приватну мафијашку државу“.

Пише: К. Живановић, Данас.рс

loading...
Loading...