Србија

Питали Ружића када ће ЦРКВА ДА ПЛАТИ ПОРЕЗ: Ево шта је одговорио

Бранко Ружић (Фото: Јутјуб)

Сви који имају пореске обавезе морају и да плате порез, сматра министар државне управе и локалне самоуправе.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић каже да је питање имовине и пореза СПЦ комплексна тема, као и да је његово лично мишљење да сви који имају пореске обавезе морају и да плате порез.

На питање новинара да каже када ће црква почети да плаћа порез пошто је Агенција за реституцију објавила недавно да је цркви враћено 95 одсто имовине, а патријарх Иринеј је раније изјавио да ће СПЦ плаћати порез на имовину када јој буде враћена сва имовина, Ружић каже да је та тема много комплексинија и специфичнија, као и да прво треба видети шта још није враћено цркви.

– СПЦ и остале конфесије имају свој статус у друштву и наравно да имамо световну и духовну власт које су подељене. Наравно да постоје пореске обавезе које проистичу из функционисања било ког правног лица, па и СПЦ, али такође постоји и потреба да се прецизира која је то имовина која није враћена не само СПЦ већ и другим црквама у Србији – рекао је Ружић.

Вучић тврди: НАЈНИЖА СТОПА НЕЗАПОСЛЕНОСТИ ДО САДА! Отварамо још две фабрике

Истиче да тек онда можемо да говоримо о томе када ће и на који начин то питање бити разрешено.

– Моје лично мишљење је да сви који имају пореске обавезе тај порез морају да плаћају – додао је Ружић.

Званични став СПЦ је да се порез на имовину мора плаћати и за цркву то није дискутабилно.

У СПЦ су раније рекли да постојеће порезе, који се не тичу враћене имовине уплаћују редовно.

– Објекти који су нам враћени су углавном девастирани објекти и СПЦ није у могућности да истовремено плаћа и порез на те објекте и да улаже огромна средства за санацију тих објеката – рекао је уредник „ТВ Храм“ протојереј ставрофор Стојадин Павловић.

У закону о порезу на имовину се каже – верске заједнице ослобођене су само пореза на објекте који служе за богослужења.

Такође, да ли је порез плаћен евидентира свака локална самоуправа. У складу са Законом о порезима на имовину, цркве и верске заједнице, укључујући и СПЦ, као обвезници пореза на имовину имају обавезу да у року од 30 дана, од дана настанка пореске обавезе, поднесу пореску пријаву за утврђивање пореза на имовину за све непокретности.

 

Извор: Telegraf.rs / Tanjug