Издвајамо Свет

РУСИ И КИНЕЗИ НЕ ДАЈУ ШИПТАРИМА У ИНТЕРПОЛ! Снажна подршка Србији у новој борби против самозваног Косова!

Самозвано Косово највероватније ни у септембру неће постати чланица Интерпола, јер Србија уза себе има јаке савезнике – Руску Федерацију и Народну Републику Кину!

Шиптарима никако не иде наруку што је домаћин овогодишњег заседања Генералне скупштине Интерпола Пекинг, а том међународном организацијом председаваће Русија.
Седница Интерпола одржаће се од 26. до 29. септембра, а Косову за чланство треба 127 позитивних гласова, односно две трећине од укупно 190 земаља чланица.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар полиције и потпредседник Владе Небојша Стефановић каже за Информер да Србија предузима све напоре како би и овај пут спречила лажну државу Косово да уђе у Интерпол.

– Свесни смо да нам предстоји тешка борба, али ћемо се супротставити свим дипломатским средствима. За нас је свакако од великог значаја што ће се о овој иницијативи одлучивати у Пекингу и што ће Генералном скупштином председавати Русија. Са обе земље имамо традиционално добре, пријатељске односе, ниједна не признаје Косово и имају важну улогу у процесу одлучивања – каже Стефановић и подсећа да су обе државе дале огроман допринос 2015. године да се спречи пријем самозваног Косова у Унеско.

Стефановић је истакао и да би овај пријем био не само неприхватљив за Србију већ би представљао и преседан, јер је у супротности са уставом самог Интерпола, који налаже забрану мешања у политичке процесе једне суверене земље.

С њим се слаже и шеф дипломатије Ивица Дачић, који напомиње да је ситуација тешка, али да нам наруку иду позиција Москве и Пекинга.

– То што Русија председава, а Кина је домаћин свакако су олакшавајуће околности. Отежавајуће нам је што је Палестина такође кандидат, па то мало компликује објашњавање зашто за једне треба, а за друге не треба гласати… Борићемо се, нема предаје, али је ситуација тежа него у Унеску – истиче Дачић.

Подсетимо, самозвано Косово је већ три пута извисило за чланство у Интерполу, а од 2010. се упињу да постану пуноправни члан те организације.

Јаки савезници

Предстоји нам тешка борба, али ћемо се супротставити свим дипломатским средствима
Небојша Стефановић, министар полиције

И Албанци се препали

Да би стратешке позиције Кине и Русије могле Косово да коштају чланства у Интерполу, упозоравају и приштински медији.
Препрека би могла да буде Србија и њени пријатељи попут Русије, пет држава чланица ЕУ које не признају Косово, али и друге земље које се противе чланству или ће бити уздржане, објавио је портал Коссев.инфо.

 

Извор: Д. К. – М. Д. / Информер.рс