Издвајамо Свет

НУКЛЕАРНИ УРАГАНИ СУ ПОБЕГЛИ ОДАВДЕ? Научници са Флориде стварају вештачке урагане категорије 5 у лабораторији!

Научници на Флориди су потрошили 45 милиона долара на затворену лабораторију способну да прозиведе урагане категорије 5.

Универзитет из Мајамија тврди да је лабораторија под називом “СУСТАИН“ (скраћеница од “СУрге СТруцтуре Атмоспхере ИНтерацтион“) конструисала акрилни резерворар воде капацитета 30.000 галона и дужине 23 метра, опремљен са вентилатором од 1.700 коњских снага и генератором са 12 педала.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уређај је у стању да вештачки створи широк спектар неповољних временских услова, као што су велики таласи и урагани.

Анонгроуп.орг извештава: Међутим, већина академских институција у Америци ради за војно-индустријски комплекс. Наука о временском ратовању, или геоинжењерингу је усавршена на институцијама као што је МИТ, са сарадницима одбране као што су Раyтхеон и МИТРЕ корпорације које сарађују са академским институцијама и америчком владом.

Према речима директора СУСТАИН лабораторије и океанографа Брајана Хауса:

“Можемо направити ураган еквивалентан са ветровима који су преко 320 километара на сат. То је Категорија 5.“

То значи да се СУСТАИН лабораторија може конфигурисати да покуша да поново креира претходне историјске олује. Научници тврде да им то даје прилику да измере обрасце ветрова и таласа за урагане који су одавно прошли.

Ако су ови алати заиста толико тачни, то је велика потврда прецизности технологије за геоинжењеринг.

Како преноси Сциенце Алерт:

“Они такође могу пратити разлике између олуја различитих категорија и на крају саветовати владе и власти о најбољим начинима за њихово решавање, захваљујући подацима из лабораторије.“

“Постоје различите употребе спацијализованог хардвера унутар СУСТАИН лбораторије: тестирање отпорности модела кућа и зграда, на пример, проучавајући како кључање мора утиче на раст интензитета мора (због преноса топлоте из воде у атмосферу), као и праћење пута којим се угљен-диоксид креће од океана до ваздуха током урагана.“

Универзитет у Мајамију је, наравно, тренутно погођен гигантским ураганом.

Иако овај конкретан напор за поновно стварање урагана изгледа много невиније од активности геоинжењера као што је Дејвид Кит, то је забрињавајуће и показатељ каква је заправо потпуно развијена наука геоинжењеринга.

 

Извор: Wебтрибуне.рс

БОНУС ВИДЕО

https://youtu.be/EfTZTJWq8ho