Свет Србија

Американцима смета блискост Београда и Пекинга: Аларм због посете ШЕФА КИНЕСКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА

Интересантно је да су се односи Београда и Пекинга нашли на америчком скенеру уочи посете специјалног изасланика председника Кине и секретара Централне комисије за политичке и правне послове Комунистичке партије Кине (КПК), Менга Ђијенџуа, човека који контролише све кинеске службе безбедности и ресоре силе

У америчком „Њујорк тајмсу“ пре три дана је објављена опсежна анализа односа Србије и Кине. Кинеске амбиције на Балкану створиле су услове за потенцијални сукоб са плановима ЕУ, а земље као што је Србија су се нашле у средини, пише између осталог престижни лист. Међутим, за око запада да је текст изашао дан уочи посете специјалног изасланика председника Кине Менга Ђијенџуа, иначе шефа кинеских обавештајних служби, Београду. Та посета ће такође реализује уочи значајног Конгреса Комунистичке партије Кине.

Када је кинески председник Си Ђинпинг у Смедереву, прошле године, прогласио да је Србија центар њене инфраструктурне иницијативе „Један појас, један пут“, тиме је отворено објавио да је Кина „отворила продавницу“ на јужном крилу Европе, што је може довести на пут судара са пројектима Европске уније у региону, пише „Њујорк тајмс“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лист оцењује да кинеска стратегија, такође, користи проблематичне односе ЕУ са земљама Западног Балкана које желе да се јој се прикључе, и указује да – пошто се САД повлаче са светске сцене – Кина жели да прошири свој утицај право у срце Европе.

У тексту се додаје да Кинези доносе више радних места, побољшавају животни стандард и подижу привредни раст земље, док је Србија, отварањем своје економије према Кини, „цементирала подршку Пекинга пред притисцима ЕУ да призна независност Косова“.

Лист тврди да неки у Кини доводе у питање економску оправданост кинеског инвестиционог бума, док други, ван Кине, страхују да би кинеске амбиције могле у региону одржати на власти ауторитарне лидере, а те државе оставити у дуговима и са еколошки мањкавим пројектима.

Међутим, Сијеве речи спасле су 5.200 радних места у Смедереву, граду са 100.000 становника, констатује се у тексту.

Кинеске амбиције на Балкану створиле су услове за потенцијални сукоб са плановима ЕУ, а земље као што је Србија су се нашле у средини, пише „Њујорк тајмс“.

Интересантно је да су се односи Београда и Пекинга нашли на америчком скенеру уочи посете специјалног изасланика председника Кине и секретара Централне комисије за политичке и правне послове Комунистичке партије Кине (КПК), Менга Ђијенџуа, човека који контролише све кинеске службе безбедности и ресоре силе.

Менг, који је у јавности представљен „први обавештајац“ Кине и један од најближих сарадника кинеског председника Си Ђинпинга, у Београд је довео и неколико високих безбедносних званичника – заменика министра јавне безбедноси, заменика министра државне безбдности, помоћника министра спољних послова и генералног секретара савета безбедности.

Управо безбедносна сарадња била је и главна тема његовог састанка са потпредседником Владе Србије, министром полиције Небојшом Стефановићем.

У првој изјави у Београду, Менг је рекао да се са српским министром договорио да Србија и Кина „предузму јаке мере у сузбијању организованог и прекограничног криминала“, оценивши истовремено да је „тероризам непријатељ целом свету и да ћемо му се заједно супротставити“.

– Органи за спровођење закона и безбедности две стране ће даље продубљавати међусобну сарадњу како би смо заједно пружили још безбедније окружење у интересу безбедности наших грађана. Договорили смо се да се ћемо предузети јаке мере за сузбијање организованог и прекограничног криминала – навео је Менг.

После састанка је речено и да је Министарство унутрашњих послова Србије започео сарадњу са кинеском компанијом „Хуавеј“ о систему камера, као и да је Кина понудила своје инструкторе Србији и могућност да и људи из Србије иду у Кину на обуку.

Стефановић је изјавио „да ће Србија и Кина продубити сарадњу у области безбедности“, а рекао је и да су разговарали о „борби против организованог криминала и тероризма“, те „како искористити нове и савремене технологије како би били ефикаснији у овој борби“.​

– Министарство унутрашњих послова продубиће и наставиће јачање својих односа са Министарством јавне безбедности народне Републике Кине која ће омогућити бољу размену информација о свима онима који би могли да угрозе безбедност наших земаља, али и одлучно супротстављање потенцијалном тероризму и екстремизму и свима онима који би помислили да наше земље могу да буду лака мета – поручио је Стефановић​.​

Врхунац Менгове посете је био данашњи сусрет са председником Александром Вучићем.

Он је нагласио да су билатерални политички односи изванредни, а економски свакодневно напредују.

Председник Вучић изразио је захвалност за преузимање Железаре од стране кинеске компаније ХБИС и успешно управљање и пословање.

– Постоје заједнички интереси за унапређење сарадње у области безбедности и борбе против организованог криминала и Србија ће у томе бити озбиљан партнер – истакао је председник Вучић.

Он је изразио наду да, без обзира на то што се Самит Кине и земаља централне и источне Европе (Самит „16+1″) одржава ове године у Будимпешти, Србија очекује премијера Кине Ли Кећанга да отвори почетак радова на изградњи пруге Београд – Будимпешта, што ће бити врхунац сарадње двеју земаља у области инфраструктуре.

Иначе, Менгова посета представља наставак контаката на највишем нивоу.

– Ове посете имају, на неки начин, за циљ да одржавају високу политичку блискост, да покажу значај који за Кину имају ове земље, то јест пројекти и да подсете на оно на шта су се земље домаћини обавезале. Тако да ја ову посету о којој говоримо видим као још једну у низу, а нарочито у контексту очекиваног самита премијера у оквиру формата сарадње 16+1 – рекла је за Радио „Слободну Европу“ Драгана Митровић, директорка Института за азијске студије.

Важан је моменат ове посете и за кинеску страну. Ова посета се одржава само неколико недеља уочи одржавања значајног Конгреса Комунистичке партије Кине, на коме ће бити изабрано ново партијско руководство. Конгресом ће председавати председник Си Ђинпинг који је Србију посетио прошле године и тада је говорио о кинеским инвестицијама у Србији, као и о везама са српским руководством.

Извор: Telegraf.rs
БОНУС ВИДЕО: