Свет

АУСТРИЈСКИ КАНЦЕЛАР: „Срби су понос наше земље“

Аустријски канцелар и лидер Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) Кристијан Керн веома је захвалан српској дијаспори на доприносу датом економском развоју Аустрије, те поручује да су Беч и он лично за убрзање процеса пријема Србије у ЕУ.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Беч, па Београд

Први Срби су дошли крајем 1960-их, почетком 1970-их у Аустрију. Сада их има око 300.000. Која је ваша прва асоцијација кад помислите на српску заједницу?

– Ради се о веома вредној заједници, која даје велики допринос аустријској привреди. То је за нас веома битно. Даља асоцијација је да је Беч други, по броју Срба, српски град. Познајем добро Србију, Београд је леп. Веома сам захвалан српској заједници, јер да није било српских миграната наша фудбалска репрезентација, на пример, не би ништа вредела. Драговић, Арнаутовић и Јунузовић су одлични фудбалери, а већина је играла за бечку Аустрију, екипу за коју навијам.

ОВАКО ЈЕ МАЛА ЈАНА РАЗОТКРИЛА ЗОРАНА: Кад је ушла у ријалити, одмах му је рекла…

На предстојећим изборима више од 1,1 милиона становника неће имати право гласа, иако су већ дуго година у земљи, а само зато што немају држављанство.
– На жалост, такву ситуацију имамо у целој Европи и Аустрија није усамљен пример када је реч о таквом стању. Када погледате већину која постоји у парламенту не треба очекивати неке промене тако брзо. Мој циљ је да се грађанима који живе у Аустрији омогући срећан живот. Зато радимо на обезбеђивању економског успеха. У томе смо успели. Мере које сам започео и применио су успешне – створили смо 80.000 нових радних места. Сада је важно да обезбедимо да грађани могу да плаћају кирије, да повећамо примања, а мала и средња ослободимо терета великог пореза. То бисмо урадили увођењем пореза на наследство милионерима. Сви грађани у Аустрији, без обзира на то одакле су пореклом, које име носе, у ком делу града или земље живели, требало би да имају загарантовани бољи живот.

Споран изборни закон
Зашто је учешће миграната у политичком животу слабо?

– Мислим да неће бити промена до даљег по питању могућности за учешће у гласању. СПО је успео да прогура право гласа за странце на нивоу округа и то је био корак напред. Међутим у парламенту не постоји већина за тако нешто. Требало би реално сагледати стање. Постоји много партија које не желе да нас прате на том путу.

Зашто у аустријској политици и СПО нема ниједне личности српског порекла која има значајну улогу?
– У Бечу постоји неколико политички талентованих људи српског порекла. Међутим, мора се рећи да је за заступљеност крив и изборни закон. Према том закону, већина мандата у парламенту одлази на покрајине, а у покрајинама живи мањи број особа мигрантског порекла, пошто је већина у Бечу. Овим питањем морамо да се бавимо и то је нешто што ћемо доследно подстицати и развијати.
У политици се људи не баве питањем са којим сарадницима ће изаћи на изборе за неколико година. Ја сам дошао из привреде и тамо се увек гледа ко с ким сарађује. Ми смо започели процес чији је циљ да људе мигрантског порекла снажније мотивише за ангажовање за социјалдемократију. Али, има још много посла.

Сарађујете ли са Београдом по питању српске дијаспоре?
– Аустрија и Србија имају одличан однос. Тек пре неколико дана сам разговарао телефоном са председником Вучићем и он се стално интересује за нашу сарадњу, као и дијаспору. Он често и неформално дође у Беч и то је прилика да се попије и која кафа и поразговара. Мој утисак је да смо на добром путу. Моје поштовање према српској дијаспори не би могло бити веће, јер је она значајан економски фактор којем Аустрија дугује велику захвалност.

За убрзање пута Србије ка Европи: Брегзит покварио планове

Шта мислите о року који је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер недавно изнео у јавност у вези са пријемом Србије и Црне Горе до 2025. године?
Приступни процес сматрам апсолутно неопходним. ЕУ је ту тему запостављала дуго и због тога сам незадовољан. Сматрам да би требало брже и више радити на приступном процесу Србије. Србија је водећа снага на Балкану и кључ у целом региону. Србија је природни партнер ЕУ и зато се приступни процес мора убрзати.

Међутим, тешко је говорити о роковима. ЕУ се тренутно суочава са процесом иступања Велике Британије, а исти људи који преговарају о иступању – преговарају и о приступању. Брегзит ће коштати много и на жалост то води ка успоравању приступног процеса.
Ми имамо јасну позицију и у Бриселу смо недавно разговарали на ту тему, те сам се изјаснио за убрзање приступног процеса, а савезника за то имамо у Јункеру, али и Федерики Могерини. Они сви желе убрзање приступног процеса и сигурно ће доћи до тога.

Хоће ли Србија пре приступа ЕУ морати да призна независност Косова?
– Сматрам да ће се о том питању морати разумно дискутовати које су перспективе с тим у вези. Тренутно не бих говорио о томе. У овом тренутку је мој утисак да се налазимо на мирнијем и добром путу. Уверен сам да ће личности које воде преговоре наћи решење.

Како оцењујете унутрашњи дијалог о Косову и Метохији који је иницирао председник Србије Александар Вучић?
– Сматрам да је то важан сигнал и да га не би требало потценити. Иако не може бити већ сутра конкретних резултата, важно је да се разговара. Аустријски модел је да се што више разговара и води дијалог.

ГОРЕ ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ ЗБОГ УРЛАЊА И ПРЕТЊИ МАЈЕ ГОЈКОВИЋ СЛУЖБЕНИЦИ: Излази напоље, излази сад! Видећеш ти…

Да ли ћете и после избора подржавати Србију на путу у ЕУ?
– Наравно. То је у интересу Европе и Аустрије. Постоји теза да је Балкан запећак Европе. Међутим, сматрам да је то погрешно. Србија је дневни боравак Европе и њен саставни део. Морамо направити даље кораке ка том региону, јер је то важно за наш економски успех као и напредак свих.

Дати шансу сваком човеку

Зашто би Аустријанци српског порекла 15. октобра требало да гласају за СПО, а не за друге странке, ОВП Себастијана Курца или ФПО Хајнц-Кристијана Штрахеа?

– Исправан је утисак да су многи изгубили поверење у СПО, а мој циљ је да побољшамо тај однос са Србима. Од када сам на власти био сам два пута у Београду, једном у посети, други пут на инаугурацији председника Србије Александра Вучића и председник Вучић је боравио у Аустрији. Тесно сарађујемо и у приступном процесу Србије, и ја сам један од највећих подржавалаца тог пројекта.

Међутим, у центру пажње су наравно људи који живе код нас. Желим да се побринем да свако добије шансу. Морамо се заједнички борити против растуће нетрпељивости према странцима, јер нас то доводи у проблематичну ситуацију. То можемо учинити кроз економско јачање земље. Тако је настала идеја о повећању минималних примања, наша пореска политика, али и политика кирија. Желимо да уведемо горњу границу за кирије, јер не може бити да оне стално расту. То су проблеми који тиште многе Аустријанце, а тако и оне српског порекла. СПО је једина странка која може да гарантује реализацију свега тога. Тако ОВП и ФПО нису подржали закон о киријама који смо предложили и показали да нису на страни станара, већ власника зграда. Исто тако се ОВП и ФПО противе увођењу пореза на наследство за милионере. Ми смо једини заступници средњег слоја и грађана са ниским примањима.

 

Извор: Vestionline.com