Издвајамо Свет

ЗАСТРАШУЈУЋИ УДАР КОЈИ САД НЕЋЕ ПРЕЖИВЕТИ: Кина уводи златни стандард, свет купује нафту јуаном који има потпору у злату

Фото: Јутјуб

Извозници нафте, попут Русије и Ирана, ускоро ће моћи да заобиђу амерички долар – и претворе њихов јуан у злато.

Почиње.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највећи светски увозник нафте, Кина, припрема се да покрене уговор о будућности нафте изражен у кинеском јуану и који се може претворити у злато, потенцијално креирајући најзначајнији азијских нафтни стандард и омогућавајући извозницима нафте да заобиђу амерички долар трговањем у јуану.

Будућност сирове нафте биће први робни уговор у Кини који је отворен за стране инвестиционе фондове, трговинске куће и нафтне компаније.

Избегавање трговине америчким доларима би моло омогућити извозницима нафте, попут Русије и Ирана, на пример, да заобиђу америчке санкције тако што ће трговати у јуану. Да би уговор о валути јуан постао привлачнији, Кина планира да јуан буде у потпуности конвертибилан у злато на берзама у Шангају и Хонг Конгу.

Прошлог месеца је Схангхаи Футурес Еxцханге и њене подружнице Схангаи Интернатионал Енергy Еxцханге, ИНЕ, успешно обавила четири теста у производном окружењу за сирову нафту, и настављају са припремним радовима за листинг будуће сирове нафте, са циљем покретања крајем ове године.

“Правила глобалне нафтне игре могу почети значајно да се мењају,“ рекао је за Никкеи Асиа Ревиеw оснивач макроекономске компаније ФФТТ са седиштем у САД, Лук Громен.

Да, правила се мењају. Добродошли у истински мултиполарни сет, где нације више не морају бити везане за долар:

“Кинеско наплаћивање средстава у јуану – заједно са планом Хонг Конгове берзе да прода уговоре о физичком злату у тој валути – створиће систем у ком се земље могу склонити од америчког банкарског система,“ рекао је Тинкер у саопштењу 30. августа.

“Прихватањем плаћања нафте или гаса у јуану, продавац, било да су то Русија или Саудијска Арабија или било ко други, не мора бринути о томе да има вишак у јуану, једноставно их могу претворити у злато,“ рекао је Тинкер.

“Прелазимо у мултиполарни свет.“ Вежите се.

 

Извор: Wебтрибуне.рс

БОНУС ВИДЕО