Свет

Лазански открива: Неће бити Трећег светског рата, Ким испаљује ЋОРКЕ

Мирослав Лазански (Фото: ЈуТјуб)

Питање које све занима

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Војно-политички аналитичар и коментатор дневног листа „Политика“ Мирослав Лазански у разговору за портал СрбијаДанас.цом каже да без обзира на тензије које су настале између Северне Кореје и Америке, након што је Ким Џонг Ун тестирао шесту хидрогенску бомбу, неће доћи до Трећег светског рата већ да је у питању само обична оштра реторика.

На питање да ли ће Кина спречити и смирити ситуацију између Северне Кореје и САД-а, Лазански каже:

– Питање је како то Кина може да спречи. Она би могла да реагује у виду економских санкција, али видели сте да Кина условљава престанак ракетно-нуклеарног програма Северне Кореје. Кина је лепо рекла „Северна Кореја ће да престане да тестира атомско оружје и испаљује ракете, али нека Американци и Јужнокореанци престану са извођењем манерава“. Једина залог безбедности Северне Кореје који она има јесте да има атомску бомбу. Видели су како је прошао Гадафи и Садам Хусеин, без тих ракета. То је залог независности режима у Северној Кореји. Друге „валуте“ нема. И једни и други морају сести за сто и договорити се. Војно решење може само проузроковати масовна разарања, а то ничему не води. Војног решења нема – рекао је Лазански и додао да Северна Кореја неће одустати од ракетно-нуклеарног програма све док им се врло стриктно не гарантује безбедност.

ОПРЕЗ! Супстанце које Срби купују преко интернета да би изгледали лепше изазивају РАК И ИНФАРКТ

Према речима Лазанског, Кина има врло ограничен спектар могућности и капацитета утицаја на Северну Кореју. Једино што она може да уради јесте да економски потпуно изолује Северну Кореју. Али тиме ниша не добија. Пад власти у Пјонгјангу већ је почетак уједињења Кореје. Није у интересу ни Јапану да се Северна Кореја уједини са Јужном Корејом.

– Уједињена Кореја је економски џин који је изазов и за Јапан, и за Кину, на неки начин. Никоме није у интересу да дође до рушења севернокорејског режима, мада нисам сигуран да ова ситуација не иде у прилог и САД-у. Под изговором одбране од Северне Кореје они распоређују антиракетни систем на подручју Јужне Кореје, и на тај начин имају покриће да „увале“ Јапану и Јужној Кореји додатне количине наоружања и да на тај начин појачају своје војно присуство на том подручју – рекао је Лазански.

СРБИЈИ 21. НОВЕМБРА ПРЕТИ ФИНАНСИЈСКА БОМБА! Да ли се због овог шушка да…

На питање колико су опасне ракете које испаљује Ким Џонг Ун и да ли у њима има бојеве муниције која поседује разорну моћ, Лазански каже да Ким испаљује „ћорке“.

– Ким Џонг Ун, је до сада испаљивао ракете без бојеве главе. Наравно, Северна Кореја има сасвим довољно технолошких могућности да направи атомску бомбу – каже Лазански и напомиње да до лансирања ракета између САД-а и Северне Кореје неће доћи, јер нико није наиван да читав свет излаже толикој дози неодговорности.

Подсећамо, Северна Кореја је у недељу извела своју шесту и најснажнију нуклеарну пробу, саопштивши да је детонирала унапређену хидрогенску бомбу за ракету дугог домета, што је изазвало бурна реаговања широм света.

Председник САД Доналд Трамп и премијер Јапана Шинзо Абе осудили су „континуране дестабилизујуће и провокативне акције“ Северне Кореје, а Трамп је поручио да ће Вашингтон себе и савезнике бранити „пуним низом дипломатских, конвенционалних и нуклеарних капацитета којим располаже“.

 

Извор: Srbija Danas

 

Бонус видео:

https://youtu.be/_Lwdltyu75s