Издвајамо Србија

УДАРНА ВЕСТ! ИСЛАМИСТИ ПЛАНИРАЛИ ПОКОЉ У КНЕЗ МИХАЈЛОВОЈ: Ухапшен мушкарац који се спремао да изведе напад!

Језиво

Оперативци Службе за борбу против тероризма ухапсили су мушкарца у Београду, Србина вехабију који је припремао крвави терористички напад у строгом центру главног града.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је пре неколико година примио ислам и био је на сталној вези са вођама ИС, а ухапшен је у тренутку док се припремао да отме камион којим је хтео да улети у Кнез Михаилову и прегази што више људи. Код њега су нађени детаљни планови за напад, као и преписка са радикалним исламистима из Сирије и Западне Европе.

Кнез Михајлова (Фото: Јутјуб)

 

Извори из БИА и МУП-а кажу како је он имао у лаптопу и мобилном телефону детаљне нацрте и планове напада који је требало да изгледа као онај у Барселони августа ове године кад је Мароканац Јунес Абујакуб комбијем улетео у масу људи испред шопинг центра на Ла Рамбли.

Како се сазнаје, он је деловао самостално, али БИА и МУП интензивно проверавају да ли би постоје трагови који би потенцијално могли одвести до других радикалних исламиста.

У његовом телефону нађен је план „Тактике праведног терора – напад камионом“, у којем је детаљно описано како одабрати локацију и доћи до камиона или комбија. Сумња се на то да је хтео да прекопира сценарио из Барселоне, да убије неког возача, отме камион и да њиме улети у Кнез Михаилову из правца Париске улице до Калемегдана – наводи се у админситрацији истраге.

Кнез Михајлова (Фото: Јутјуб)

Како се наводи, реч је о мушкарцу који је нашим властима био „безбедносно интересантан“ у августу 2016.године.

Џевад Галијашевић, стручњак за тероризам, сматра да је врбовање вехабија у Београду све уочљивије.

– Србија, хвала Богу, има добро уређен систем безбедности и делује превентивно. Београд, као главни град могућа је мета исламиста, а добри односи са Русијом могу бити додатни мотив терористима – каже Галијашевић.

 

Извор: srbijadanas.com / Информер.рс

БОНУС ВИДЕО