Издвајамо Регион

ХРВАТСКА ОД СРБИЈЕ ТРАЖИ 40 МИЛИЈАРДИ ЕВРА РАТНЕ ОДШТЕТЕ: Усташка политика све отвореније прети нашој држави!

ХДЗ и СДП и Мост, три најјаче партије у Хрватској, поручиле да Србија не може ући у Европску унију све док им не исплати баснословно високе ратне репарације

Три најјаче партије у Хрватској – ХДЗ, СДП и Мост – званично су запретиле да ће блокирати улазак Србије у Европску унију све док им наша држава не исплати чак 40 милијарди евра ратне одштете!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неоусташка, антисрпска политика у којој се потпуно слажу и хрватска власт и опозиција прети тако да изазове нову велику кризу у региону.

Заболела их истина

Повод за најновије сулуде претње из Загреба јесте изјава српског председника Александра Вучића који је на маргинама заседања Скупштине УН у Њујорку изнео своје примедбе на предлог хрватског закона о правима хрватских бранитеља. У том законском тексту на више места наводи се да је Србија извршила „криминалну и злочиначку агресију на Хрватску“!?! Александар Вучић је рекао да таква формулација осим што је лажна, јесте и апсолутно неприхватљива и срачуната на провокацију Србије.

Тешки комплекси

Тешко је разумети комплексе које испољава хрватска политика када су Срби у питању, а посебно председник Вучић
Александар Вулин, министар одбране

Одговарајући на ову констатацију нашег председника, посланик Моста Миро Буљ поручио је да би Србима било боље да што пре почну да спремају паре!

– Вучић је био један од вођа побуне и припадник четничких одреда. Боље би му било да каже где су наши нестали и да се бави ратном одштетом Хрватској, која ће га коштати 40 милијарди евра. Срамота је да Вучић уопште коментарише наш закон… – рекао је Буљ, а овим страшним оптужбама, између осталих, придружио се и председник саборског Одбора за ратне ветеране Јосип Ђакић из владајућег ХДЗ. Он је директно запретио Србији да неће ући у ЕУ све док не исплати одштету!

– Вучић се очигледно боји накнаде штете коју ће Србија пре или касније морати да плати. Ратна одштета се наводи у једној од пет приступних тачака Србије у ЕУ! – рекао је Ђакић, а његове радикалне, антисрпске ставове подржали су и посланици опозиционог СДП.

Коментаришући неосноване оптужбе и најновије претње које стижу из Хрватске, министар одбране Александар Вулин каже за Информер да је једина оштећена страна заправо Србија.

ЈАДРАНКА ЈОКСИМОВИЋ
МИНИСТАРКА ЗА ЕВРОПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ

Њихова прича нема везе са евроинтеграцијама Србије. То су потпуно произвољне изјаве. Таман кад помислим да ће се нешто поправити у односима са Хрватском, њихова политичка елита потруди се да докаже супротно.

– Хрватска не може да тражи ратну одштету од земље са којом није била у рату, али би могла и морала да плати одштету својим држављанима српске националности које је протерала и лишила их свих права. Тешко је разумети комплексе које испољава хрватска политика када су Срби у питању, а посебно председник Вучић. Он је човек дијалога и мира, а нисам сигуран да у Хрватској то желе. За договор су потребне две стране, а за сукоб само једна – упозорава Вулин.

Слично мишљење дели и директор „Веритаса“ Саво Штрбац, наглашавајући да су се хрватски политичари или залетели са оваквим изјавама или не познају ситуацију.

– Хрватска је против Србије водила спор пред Међународним судом правде, међутим, њихов главни тужбени захтев за геноцид је одбијен, а самим тим и споредне тужбе, међу којима је она за накнаду ратне штете. Због тога мислим да ове изјаве представљају елементарно непознавање права и ситуације. Или то, или те изјаве служе за стицање јефтиних политичких поена – истиче Штрбац, додајући да се у Хрватској годинама уназад избори добијају на односу према Србима:
– Што већа мржња према Србији и српском народу, то више гласова на изборима…

Српски непријатељи

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта напомиње да се истина по сваку цену мора истерати на видело.

– Хрватска је непријатељска држава јер заступа апсурдну теорију да смо ми извршили агресију, а да су они били жртве и водили одбрамбени и ослободилачки рат. Србија мора да инсистира на чињеницама и истини, а истина је да су Хрвати водили злочиначки рат, с циљем стварање етничке државе са што мање Срба. Не сме се заборавити да је Хрватска протерала пола милиона Срба и уништила или отела већину српске имовине – закључује Линта.

Србију пореде са нацистичком Немачком!?Загребачки „Вечерњи лист“ у свом јучерашњем броју објавио је текст у коме се Србија упоређује са нацистичком Немачком и ламентира над тиме што нисмо прошли катарзу као Немци 1945!?

„Србија није прошла ону катарзу какву је требало да прође свака земља која је на власти имала режим налик на националсоцијалистички у Немачкој. Немачка је у Другом светском рату покренула низ освајачких, агресорских ратова, које је на крају 1945. све изгубила. И Србија је покренула низ освајачких ратова које је такође на крају све изгубила“, пише између осталог у колумни Звонимира Деспота.

 

Извор: Информер